11 гр кокаин във всеки в кашон с цитруси в "Слатина" - общо за 15 млн.

Дрогата дошла от Колумбия

Актуални новини
14:37 - 05 Юни 2020
3036
11 гр кокаин във всеки в кашон с цитруси в "Слатина" - общо за 15 млн.

Минимум 11 грама кокаин са били импрегнирани в кашон с цитрусови плодове от колумбийската пратка, заловена през януари т.г. след акция в София и Ихтиман. Това означава, че в камионите е имало дрога за поне 15 млн. лв., изчисли Апелативният специализиран съд вчера.

Той отказа да пусне в четвъртък от ареста един от тримата обвинени за трафика на кокаина у нас - Пламен Пешев, и отмени наложената му преди седмица гаранция от 15 000 лв.

Пешев участваше в заседанието по скайп от ареста на ул. “Майор Векилски”. По делото са обвинени още 2-ма - бившият началник на столичната митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов, рехабилитатор от Бургас и собственик на фирма.

Двамата са в ареста в София, а още 18 замесени в международна наркомрежа са задържани в Колумбия, Испания и Нидерландия. Според прокуратурата заловеният у нас кокаин е над 550 кг, окончателна експертиза още няма. Прокурор Цветослав Вергов представи в съда нови 71 страници с доказателства, които хвърляли “допълнителна светлина върху дейността на групата”. По делото има и 3 тома със секретни материали от СРС.

Според защитата никой от свидетелите по делото за наркотрафика не говорел за Пешев. Името му се споменавало само в 2 докладни на служители на ГДБОП, но твърденията им се опровергавали от дешифрираните записи от СРС. Не било вярно и че Пешев е финансирал трафика като е превеждал пари на Асенов. Двамата се познавали отдавна и Пешев давал на приятеля си малки суми от 100-200 лв.

Според съда обаче преводите са били от порядъка на 2400-2700 лв. Те започвали и приключвали, когато е реализиран вносът на плодовете в България от фирма доставчик от Колумбия. Имало записи на срещи между двамата, както и засечена телефонна комуникация между тях, включително и по вайбър.