Търговище отбелязва 145 години от Освобождението на града

Годишнината бе отбелязана с ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата

Новини
15:39 - 29 Януари 2023
1947
Търговище отбелязва 145 години от Освобождението на града

Търговище отбелязва 145 години от Освобождението на града. Всяка година пред Морената във възрожденския квартал "Варош" заедно застават почетният караул и благодарните поколения, в знак на признателност към загиналите за свободата, предава БТА.

Морената е открита през 1970 година, а в основите ѝ са положени списък с имената на жертвите от Търговище, книгите от уважаваните краеведи Панайот Дражев и Иван Халаджов, фотографии и юбилейни вестници. Оттогава датира и традицията Денят на освобождението на Търговище да се отбелязва именно тук. Почитат се не само нашите герои, но и всички войници и офицери – руснаци, украинци, поляци, финландци, поляци, румънци, сърби, черногорци, молдовци и други, участвали в серия боеве по време на Руско-турската война от 1877-1878 година. 

Тогава военни части, предвождани от полковник Карганов, по нареждане на ген. Казимир Ернрот влизат в Търговище на 29 януари 1978 г. и спасяват града от пълно унищожение.

Споменът за освобождението връща и изложбата „Реликви на свободата“, подредена в Славейковото училище от екипа на Регионалния исторически музей в града.

Показани са ценности от фонда на институцията, които връщат към Руско-турската освободителна война, събития и личности, свързани с Освобождението на град Търговище. Могат да се видят образци на руско и турско хладно и огнестрелно оръжие. Експонирани са свидетелства, които разказват за героите на града и неговите руски освободители. Показано е и единственото запазено в страната знаме на войскова част след Освобождението. То е специален акцент в изложбата.

Годишнината бе отбелязана с ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на града. Отслужена бе и панихида в църквата "Успение на Пресвета Богородица", а точно по обяд камбанен звън от двата православни храма огласи Търговище - каквато е установената традиция. 

Пред Морената заставане смирени и благодарни към онези наши предци, които загинаха за Търговище, не само за неговото освобождение, а и за това днес да ни има - обединени в съжителство и добри каузи. Гордеем се, че имаме тази колективна историческа памет, която се съдържа и в девиза на града: "Бях, съм, ще бъда!", каза водещият на тържеството Ивелина Ботева.