Путин призова Иран да спазва ядреното споразумение

Руският лидер отбеляза, че Москва не е "спасителен отряд"

Новини
20:30 - 15 Май 2019
3097
Путин призова Иран да спазва ядреното споразумение

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва призовава иранското ръководство да спазва ядреното споразумение с шестте световни сили въпреки изтеглянето на САЩ от него, съобщи Ройтерс.

Споразумението с Техеран от 2015-а се разпада, отбеляза Путин пред журналисти в Сочи след срещата си с гостуващия там австрийски президент Александър ван дер Белен, но въпреки това той съветва иранските лидери да го спазват, без значение какви действия предприемат САЩ, предава БТА.

След решението на президента Доналд Тръмп да се изтегли от споразумението, "Европа не може да направи нищо, за да го спаси", и ако Иран започне да не изпълнява ангажиментите си по него "всеки ще обвинява за всичко Иран", посочи руския лидер. 

Путин увери, че Русия е удовлетворена за посредничеството си относно споразумението, но все пак страната не е "спасителен отряд" и не може да оправя "всичко, което не зависи изцяло от нас".

Австрийският президент Ван дер Белен, цитиран от ТАСС, изрази съжаление за излизането на САЩ от споразумението и от последвалото възстановяване на американските санкции срещу Иран, които косвено засягат и европейски, включително и австрийски компании. Според него въвеждането на нови санкции на САЩ срещу Иран и заплахите за глоби за европейските фирми, сътрудничещи с Техеран, са провокационни стъпки.