Бивш министър бие тревога: Житница остава без ученици заради партийно назначен директор

Личности
20:50 - 22 Юли 2021
6505
Бивш министър бие тревога: Житница остава без ученици заради партийно назначен директор

Бившият зам.-министър на образованието проф. Ваня Добрева алармира за поредно безобразие в българските училища. Университетският преподавател и зам.-председател на БСП-София публикува отворено писмо, в което разказа за случващото се в пловдивското село Житница, където 26 от близо 70 деца са готови да напуснат ОУ "Христо Смирненски", ако директорката Надка Петрова остане на поста.

Деца и родители протестират срещу директорката

Родители настояват за нейното уволнение заради постоянното текучество на учители и некачественото обучение на учениците.

Кметът на Житница Иван Бараков, чиито две деца учат в основното училище, обясни, че всяка година се сменят поне по двама-трима учители, тъй като не издържат на психическия тормоз и напрежението, което им създава директорката.

Ето какво написа проф. Добрева, която публикува и отвореното писмо на кмета до всички институции в България:

Скъпи приятели, училището в село Житница (обл. Пловдив) има нужда от подкрепа. Родителите настояват за отстраняването на сегашния директор Надка Петрова. Десетки български деца ще бъдат принудени да напуснат селото със семействата си преди 15 септември, ако МОН не предприеме действия. Моля, споделете Отвореното писмо на кмета на Житница г-н Иван Бараков, което публикувам.

Да помогнем на едно от малкото останали живи български села да продължи да съществува младо, силно и образовано. Познавам хората от Житница лично и ви уверявам, че проблемът там е сериозен и не може повече да се заглушава. Моля българската държава да застане зад думите си, че знанията са приоритет. Настоявам за прекратяване на практиката директорите на училища в България да се назначават заради политическите си обвързаности. Образованието трябва да е независимо от партии и цветове!

ДО

ОМБУДСМАНА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДОЦ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА

КОПИЕ ДО:

ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ

МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРОФ. Д.Х.Н. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

НАЧАЛНИКА

НА РУО ПЛОВДИВ

АНТОАНЕТА ПАКОВА

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ

ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА

ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

ФОНДАЦИЯ ЗА ДОБРОТО

БЪЛГАРСКА

НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

BTV MEDIA GROUP

ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОКОМ

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

РАДИО ПЛОВДИВ

РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА

"СЕГА" EАД

ОБЩИНА КАЛОЯНОВО

ОТВОРЕНО ПИСМО

от родителите на учениците от ОУ „Христо Смирненски”,

с. Житница, община Калояново, област Пловдив

 УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас в качеството си на родител на две деца, обучаващи се в ОУ „Христо Смирненски” – с. Житница, в качеството си на кмет и в качеството си на обединител на всички засегнати и недоволни родители.

С две наши жалби, от 16.06.2021 г. и 21.06.2021 г., придружени с подписка от родителите на 49 ученици (от общо 60) сме информирали Министерството на образованието на Република България и Регионалното управление на образованието – Пловдив за нередностите в управленските подходи на родното ни училище от страна на директора Надка Петрова.

От близо две десетилетия училището се управлява по начин, който не гарантира качествено образование на учениците, нито в него се задържат млади учители. В резултат от натрупването на неуместни и подронващи авторитета на учителите действия, децата в село Житница са застрашени от това да останат без образование. Повечето талантливи учители, които постъпват на работа, остават няколко месеца, след което напускат. Говорим за психически тормоз, финансови злоупотреби и липса на далновидност в управлението на училището.

Създава се несигурност у децата и родителите, намалява се качеството на придобитите знания, а семействата се принуждават да се насочват към други училища в областта. Това означава децата, които са на възраст до 14 години, да пътуват ежедневно, което не бива да се допуска. Ситуацията е тежка и за родителите на децата, които трябва да мислят за смяна на своето местожителство. Това също не бива да се допуска. Смятаме, че децата в село Житница са дискриминирани по смисъла на Конституцията на Република България, в която се казва, че „всеки има право на образование”. Това означава пълноценна грижа за всяко едно дете в училище, а грижата започва от правилното назначение на директора на училището.

Използваме случая да напомним, че село Житница е едно от малкото села в България, което до момента успява да задържи младите семейства, осигурявайки им препитание. В училището се обучават 60 деца, от първи до седми клас. Родителският колектив, който подготви настоящото писмо, умолява компетентните институции да предприемат необходимите действия за назначаването на нов директор в училището в село Житница, който ще работи за издигането на престижа на училището, ще привлича млади, образовани и талантливи учители и няма да позволява личностните конфликти да надделяват над професионалната грижа към децата и тяхното бъдеще.

В случай, че исканията ни не бъдат изпълнени, половината ученици ще напуснат родното училище, което автоматично ще доведе до затварянето му, поради непокриване на необходимия минимален брой обучаващи се. А при това положение и оставащите в него ученици ще се окажат без училище. За да не се стига до това обстоятелство, настояваме институциите да ни чуят и да бъде назначен нов директор в ОУ „Христо Смирненски” – с. Житница, община Калояново, област Пловдив.

Житница, С УВАЖЕНИЕ: Иван Бараков

Пред Радио Пловдив Надка Петрова заяви, че вероятно става въпрос за лични интереси, които опетняват професионалната й дейност. 

Хората в селото обаче подкрепят родителите, зад исканията им застават и учители, напуснали Житница. Всички категорично настояват децата да учат в родното си село и училището да бъде запазено.