Блокада на руски град, където се произвеждат ядрени подводници

Полицията вече е изградила контролно-пропускателни пунктове

Свят
17:31 - 05 Юни 2020
5157
Блокада на руски град, където се произвеждат ядрени подводници

Руският корабостроителен град Северодвинск в Арктика, известен с производството на ядрени подводници, ще бъде блокиран от днес, за да бъде ограничена епидемията от новия коронавирус (COVID-19) там, след като заразените в страната са общо близо 450 000 души, съобщава "Франс прес".

Губернаторът на Архангелска област, където се намира Северодвинск, е подписал указ за затваряне на достъпа до града, в който живеят повече от 180 000 души, от полунощ в петък, без фиксирана крайна дата. Полицията вече е изградила контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътни артерии.

Северодвинск се смята за гореща точка с повече от 1000 заразени. Градските власти вече направиха задължително носенето на ръкавици и маски. Вчера беше съобщено за 57 новозаразени в града, включително 30 сред работниците в корабостроителниците.

Близо половината от населението на Северодвинск в трудоспособна възраст е заето в производството и ремонта на кораби и подводници в огромни предприятия, включително "Севмаш" и "Звездочка", и двете част от държавен конгломерат.

По времето на СССР Северородвинск беше затворен град, който изискваше специални разрешителни за влизане заради строителството на ядрени подводници там.

"Точно както преди 29 години, Северородвинск отново е затворен", съобщава местната медия Регион 29. Съгласно новите правила обаче жителите все пак ще могат да напуснат, за да получат медицинска помощ и дори да посетят вилите си, известни като дачи. Корабостроителниците не се затварят, но властите препоръчват да спрат да привличат работници извън града.

Въпреки че "не беше лесно да се вземе това решение, то наистина е необходимо", каза вчера губернаторът Александър Цибулски. "Трябва да го затворим за една седмица или 10 дни, за да не видим заразата да нараства допълнително", каза той пред жителите.

Архангелска област като цяло има 2 712 регистрирани заразени.

Голям брой заразени с новия коронавирус има и в Източен Сибир, а президентът Владимир Путин вчера разпореди на армията да построи полева болница в Забайкалския край, където има 1 321 регистрирани заразени. Русия е на трето място по брой заразени в света с 449 834 души, като от тях са починали 5528 души.