Болницата в Белоградчик остава без лекари

Здраве
08:50 - 05 Април 2020
3581
Болницата в Белоградчик остава без лекари

Без лекари остава болницата в Белоградчик. Трима медици вече са подали своите оставки, а друг техен колега е заявил желанието си да напусне здравното заведение. Без тях обаче работата не може да продължи.

Причината за това вероятно е изплащането на заплати с голямо закъснение. Именно това им дава право да хвърлят оставки без предизвестие, което поставя цялата болница в безизходица.

“Аз, като председател на Общинския съвет, и кметът Борис Николов направихме среща, на която въпросните лекари не дойдоха. Дойде само един от тях. Дойдоха двама лекари, които желаят да продължат работа, но само с тях не става. И според самите тях, нищо друго не може да се направи, освен болницата да спре работа. Всъщност, не, не може да се направи, тя на практика вече не функционира. Лекарите се възползват от член в закона, който им дава право да напуснат без предизвестие, във връзка с това, че не са получавали заплати. Това е така, изплащаме им платите с голямо закъснение. Въпросът е, че по никакъв начин не можем да ги задържим и разчитахме само и единствено на техния морал”, заяви през БНР председателят на Общински съвет Белоградчик Боян Минков.

Сега предстои спешно свикване на Общинския съвет. Това обаче ще бъде просто “формалност”, смята Минков. Причината - болницата влиза в ликвидация. Не се намират доброволци и няма как здравното заведение да продължи своята работа.

Според Боян Минков държавата трябва да се намеси и да помогне болницата да продължи да работи.

"Ако сега държавата не се намеси по някакъв начин, няма формула, ние не можем да кажем какво точно да се направи, но в ситуация на извънредно положение смятам, че държавата би могла по някакъв начин да се намеси и да ни помогне, защото ние нямаме никаква възможност. Нищо не можем да направим.

Нито едно отделение не може да функционира повече без тези лекари, които си подадох оставките”, коментира Минков.

От своя страна директорът на Регионална здравна инспекция Видин д-р Венцислав Владински обясни, че болницата все още работи, но не за дълго.

"В понеделник бях там, те уж се съгласиха. Във вторник имаше заповед на управителя за сформиране на екипи за евентуални случи на коронавирус. Болницата е определена за по-леките случаи, по-тежките с респираторните симптоми са тук, във Видинската болница. И те се съгласиха, но в сряда тези, които бяха посочени в заповедта за екипите, започнаха да си подават молби за напускане. Това е неприятно, но против волята на никой не може да се направи нищо. Така че в понеделник евентуално пак ще бъда там, за да видим как ще се процедира, но най-вероятно, при това положение отиват нещата към прекратяване на дейността", обясни Владински.