Борисов за Северна Македония: Нищо не е приключило, просто е отложено (ВИДЕО)

Американските мита към Европа няма да ни засегнат, в добри отношения сме със САЩ, каза премиерът

Новини
12:05 - 18 Октомври 2019
2863
Борисов за Северна Македония: Нищо не е приключило, просто е отложено (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов сподели подробно позицията си за отлагането на преговорите за еврочленство със Северна Македония и Албания заради липса на консенсус между страните от ЕС. "Нищо не е приключило, просто е отложено", каза той пред журналистите в Брюксел. Борисов посочи, че са налице договорите ни за добросъседство, Преспанското споразумение, усилията на Албания за реформи. 

„Нашата подкрепа винаги са я имали, двете комисии могат сега за 6-7 месеца да завършат всичко, което е необходимо”, увери премиерът. И уточни, че „всички решения, всички изказвания вървят с нашата декларация - тя стои там при всяко едно решение”.

На въпрос дали случаят със Северна Македония е като нашето присъединяване към Шенген, българският министър-председател заяви, че е лесно да нападнем 2-3 страни, но огромната част от държавите са "За" България в Шенген.

По повод позицията на Франция за спирането на  Северна Македония и Албания, Борисов каза: „Никой не казва "не", но искат всичко да бъде максимално добре изпълнено.”

„Посъветвах Заев да не си подава оставката, има още много какво да се свърши”, заяви Борисов.

Той обясни, че ако в Северна Македония има партия и сили, които искат да се върнат назад, това също е голям проблем.

Новият бюджет на ЕС

Той коментира и приемането на новия бюджет на ЕС, който лидерите на блока трябва да обсъдят днес.

Борисов посочи, че някои от страните искат той да бъде - 1% от БВП на всяка държава, други искат да е 1,3%.

"Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение, а ние да не сме го изпълнили", посочи премиерът.

Ще засегнат ли България американските мита 

На въпрос дали американските мита към Европа ще засегнат България, Борисов посочи, че имаме много добри двустранни отношения със САЩ и дори днес от там се прибират главният прокурор и зам.-главният прокурор.

"Нито една от стоките, които са подложени на санкции, не касаят България", заяви премиерът.

За спирането на огъня в Сирия

за още, че страните от блока са приветствали споразумението за спиране на огъня в Сирия и че всяка една страна сама преценява да слага оръжейно ембарго към Турция.

Футболният скандал

За ситуацията с българския футбол, Борисов заяви, че това си е работа изцяло на БФС.

Аз само съм казал, че с това ръководство, няма да има финансови взаимоотношения с държавата, при положение, че ние даваме пари за стадиони.

Ако БФС представи програма за детско-юношески съюз, разходите за които България да поеме, ще седна да разговарям с тях. Решението за оставка си е лично тяхно право, заяви Борисов.

С Борис Джонсън вчера си направихме двустранна среща, прекрасни са ни отношенията и двамата сме срещу расизма. Отново ме покани в Лондон, допълни още българският министър-председател.