Британците надделяха за пакет "Мобилност", макар че напускат Европарламента

"Все още имаме полезни ходове, макар че беше некоректно да се гласува по този начин", смята депутатът Андрей Новаков

Новини
17:28 - 19 Септември 2019
2520
Британците надделяха за пакет "Мобилност", макар че напускат Европарламента

„Мисля, че все още имаме полезни ходове. Все пак предстоят преговори, в които може да се постигнат полезни за България и за българските превозвачи позиции. Това не е изключено. Разбира се, ще бъде трудно, но и досега, в тези три години, не ни е било лесно”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков по повод отхвърлянето на предложението пакет „Мобилност” да се изтегли от Еврокомисията. Отказът бе даден от транспортната комисия в Европейския парламент днес. Заседанието на звеното продължи само 10 минути.

Новаков обаче обясни, че включването на всички британци в гласуването не е било коректно. „Това, което аз откровено не харесвам в това гласуване беше, че се включиха всички британци. Считам това за несправедливо, тъй като след няколко седмици те напускат парламента, а в момента оказват решаващо влияние върху това какво решение ще се вземе”, бе категоричен евродепутатът.

По думите му е имало споразумения от края на миналата година, според които те е трябвало да се въздържат от гласуване по важните вотове и да не заемат позиции. „Оказа се обаче, че в този случай това споразумение не важи”, коментира Андрей Новаков.

Евродепутатът обясни, че утре предстои среща с част от българските превозвачи. „Готвим стратегия, в която да видим с кои от нашите искания могат да се направят някакви компромиси, така че да можем да прокараме ключовите ни искания”, обясни Новаков.