Ревизията на приватизацията започва с "Кремиковци"

Новини
15:32 - 26 Май 2020 (обновена)
5654
Ревизията на приватизацията започва с "Кремиковци"

В петък резултатът от проверката на ДАНС на първите 14 приватизационни сделки ще бъде предаден в прокуратурата. След това прокурорите ще им направят правен анализ и може да се очакват наказателно-правни действия по тях.

Тази проверка бе възложена от главния прокурор, но заради коронавирусът действията бяха позабавени. Първите 14 сделки са подредени в низходящ ред като се започва с продажбата на най-голям актив, а именно металургичния комбинат "Кремиковци", съобщи главният прокурор Иван Гешев пред "24 часа".

Още в началото на февруари главният прокурор възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания. Идеята за ревизия на Прехода е една от амбициозните задачи на Иван Гешев, която той си постави още при номинирането му за главен прокурор.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци" – това пише в Концепцията си за управление на прокуратурата  Иван Гешев, когато кандидатстваше за поста на държавен обвинител. 

"Прокуратурата има голям потенциал, който не е използван. Колко да ни е трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати. Не стрелят по нас, за сега. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите, това което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат „криминален преход” да свърши. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, но се опитваме”. Заяви в края на миналата седмица в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

“Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви, как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход?”, обърна се ден преди това Гешев към журналистите.