ДЕН 32: Домати и яйца оцапаха "Дондуков" 1 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Политика
20:22 - 09 Август 2020 (обновена)
9593
ДЕН 32: Домати и яйца оцапаха "Дондуков" 1 (СНИМКИ+ВИДЕО)

32-рият антиправителствен протест в София започна малко след 19 часа. Трите възлови кръстовища – при „Орлов мост”, Софийския университет и на площад „Независимост”, остават блокирани.

Около 20,30 часа пред сградата на правителството на бул. "Дондуков" 1 бяха донесени няколко щайги с домати и кутии с яйца, като водени от "Отровното трио" протестиращите започнаха да замерят фасадата.

Въпреки очакванията, че в ранните часове на деня полицията ще премахне палатките, барикадите в центъра остават. Тази вечер стано ясно, че премиерът Бойко Борисов е наредил на МВР срещу протестиращите да не бъде използвана никаква сила, а действията на полицията да се сведат само до охрана на реда. Министър-председателят поискал и да не бъде прилагано насилие срещу барикадиралите се по кръстовищата в София.

Хората от палатките на "Орлов мост" заявиха пред Нова тв, че са прекарали нощта спокойно. Павел е на протеста от първите му дни. Очаквал органите на реда да раздигнат палатките.

„Очаквахме да бъдем третирани като метежници, като провокатори, като хора, готови да взривят гражданския мир, както определиха от СДВР. Това е мирен протест, хора. Това неподчинение е демонстрация на неотстъпчивост”, добавя той.

По думите на Павел малко след 04.00 ч. група младежи влезли в словесен сблъсък с протестиращите. Последвала намеса на полицията и до ескалация не се е стигнало. Час по-късно на място дошла и Мая Манолова. Нощуващите на „Орлов мост” обаче не пожелали тя да остане с тях.

„Не може, в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш „джендър република”. Съжалявам, не съм съгласен”, коментира по-рано днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В същото време „Отровното трио” решиха да правят автошествие към „Калотина”. Те бяха спрени от КАТ, защото караха с минимална скорост. „Не правим нищо незаконно. Тук не е магистрала и можем да караме с колкото си поискаме”, заяви организаторът на протеста адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Снимки: Агнес Методиева