Дипломат №1 на Югославия: САЩ искат да унищожат световния ред

Живадин Йованович смята, че Щатите разрушават подредбата, постигната от Втората световна война

САЩ
22:07 - 09 Ноември 2019
6540
Дипломат №1 на Югославия: САЩ искат да унищожат световния ред

САЩ се стремят да унищожат световния ред, построен въз основа на резултатите от Втората световна война. Това заяви бившият министър на външните работи на Съюзна република Югославия Живадин Йованович пред TACC, цитиран от Агенция "Фокус".

"Сега специалният представител на Държавния департамент на САЩ Томас Зарзецки е в Белград и проверява дали Сърбия спазва или нарушава американските закони за санкции, като купува руско оръжие.

За да представят мисията на Зарзецки като нещо нормално за обществеността в Сърбия, медиите обясняват, че той е пътувал още в 60 страни със същите функции. Множество факти показват, че САЩ, като най-голямата демокрация в света, се стремят да преразгледат световния ред, установен в резултат на Втората световна война и да установят световен ред, основан на американската изключителност и сила.

В същото време Русия и Китай, които САЩ наричат авторитарни и ревизионистични, се стремят към световен ред, основан на международното право и декларациите на ООН ", каза Йованович.

Бившият външен министър смята, че заплахите срещу Сърбия от американските санкции са "парадокс". В тази връзка той припомни, че дори на срещата на върха през 2000 г. в Братислава САЩ твърдят, че за целите на НАТО американските закони са много по-добри от европейските.

По-рано специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани Матю Палмър по време на посещение в Скопие в интервю за македонския телевизионен канал предупреди, че покупката на С-400, която в бъдеще се смята в Белград за възможна, ще доведе до санкции от страна на САЩ.

След това Зарзецки пристигна в Сърбия с цел „да запознае сръбските власти с член 231 от закона„ За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции “, като предполага въвеждането на американски санкции срещу физически и юридически лица, които си сътрудничат с руския сектор за сигурност и разузнаване“.