Европейски вирусолог №1: Маските не пазят на климатик!

Общество
01:21 - 29 Октомври 2020
7273
Европейски вирусолог №1: Маските не пазят на климатик!

Президентът на Eвропейското вирусологично общество проф. Джорджо Палу прогнозира, че коронавируса ще циркулира още поне година. В интервю за италианската държавна телевизия "РАИ Уно" той даде важни разяснения за епидемията и потвърди обоснованите предположения, че ваксината БЦЖ действа превантиво и ограничава пораженията върху организма, нанесени от китайската зараза.

„Предишните мощни епидемии, дошли от Изтока – инфлуенцата H2N2 от 1957-58 г., тръгнала през тогавашния февруари от Сингапур, и Хонконгският грип от 1968-69 г., тръгнал през юли, и двете с над милион починали, траят по около 2 години. Такива прогнози могат да бъдат направени и за Ковид-19, който вече година е с нас. Важно е да се каже, че при него смъртността е ниска в сравнение с други инфекции – очаквам да бъде 0,3% в крайна сметка. И пада 6 пъти за тази вълна, която откроявам от 1 октомври, дори в сравнение с пролетната вълна в Италия. В пъти намаляват и острите случаи – те са само 6,6%, при едва 0,7% тежки в интензивни отделения”.

Според италианската статистика 58,6% от заразените са безсимптомни, 14,2% са много леки симптомни – например загуба на обоняние за 2-3 дни, 19,9% са леко симптомни – кашлица, температура над 37,5 градуса, запушен нос, 6,6% са остро симптомни и 0,7% са много болни и са в интензивни отделения.

„Новата вълна започна с отварянето на училищата и университетите и не се дължи толкова на смесването на младите хора в тях, а на препълването на градския транспорт. Защо? Маските не предпазват при аерозолите на общите климатици. В такива случаи и дистанцията трудно може да помогне. Важно е да се знае, че 70% от огнищата на зараза с Ковид-19 са семейни, т.е. домашни! Докато чакаме ваксина, много често ме питат дали има други, които помагат. И аз казвам: понеже лично съм я изследвал, ваксината БЦЖ наистина действа превантивно за Ковид-19 и не знам защо в Западна Европа тя не е станала популярна, както е в Източна Европа”.