Представят изложбата „Водоравно“

Откриването е на 16 юли от 18 ч., а експозицията ще бъде изложена до 12 септември

Култура
12:17 - 14 Юли 2020
2724
Представят изложбата „Водоравно“

Галерия "Синтезис" и Фотосинтезис Арт Център представят изложбата „Водоравно“ на Ивелин Методиев и Кристина Крумова. Изложбата включва голямо форматни сребърно-желатинови фотографски копия, резултат от лабораторната работа на Ивелин Методиев, кратка документация на процеса на заснемане и копиране, както и думите на Кристина Крумова, вдъхновени от абстрактните образи.

“Водоравно” е серия от изображения и поетични текстове, създадени в резултат на дългогодишен експеримент с времето и пространството. Експерименталната работа с фоточувствителни материали на Ивелин Методиев се комбинира с литературния глас на Кристина Крумова, за да разкрият напълно нов поглед над хоризонта.

Хоризонтът е познат като най-категоричната граница в естествения свят. Линията, до която стига погледът. Там, където се сливат и разделят земята и небето. Чрез манипулация на формата и процеса тук хоризонтът е трансформиран в абстрактен визуален компонент - градивна единица, чрез която се изграждат многопластови образи. Строгите геометрични конструкции в основата на този проект се противопоставят на традиционния модел на плавните органични форми на природата. Рамките, наложени ни от естествения свят, съпоставени с тези, които сами изграждаме като общество и индивиди. По този начин, “Водоравно” успява агресивно, почти наивно да експериментира с клишето до степен, в която изсмуква мъртвото течение, пречупва го през слънчевата светлина и го разлива в атмосферата.

За авторите

Роден в Бургас, Ивелин Методиев е фотограф и мултимедиен артист с практика в България и чужбина, както и практикуващ асистент оператор в кино и телевизионни проекти. Ивелин е носител на множество награди, както и участник в редица творчески резиденции. Професионалната му биография включва самостоятелната изложба “Ако не забравим” в Червената къща в София, както и участие в проекти като Visual Voices - Youth perspectives on global issues (Централа на ООН в Ню Йорк и Лондон), Shoot Nations South Bank (Лондон), New Walls (Портсмут), Vernissage (Портсмут и Лондон), Document This... (Портсмут), Включи Града (Бургас), Lumix Awards (София).

Кристина Крумова е поетеса и редактор. Живее и работи в София, България. Завършила е магистратура по история в Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVI–XXI век. Нейни творби са публикувани в Ghost City Review, North of Oxford, Red River Review, Ann Arbor Review, The Pangolin Review, Dream Noir, The Conclusion Magazine, Unlikely Stories, Oddball Magazine, The Mad Swirl, Visitant Lit и The Rusty Truck. В момента работи върху дебютната си стихосбирка.