Ген. Кирил Радев: Питайте Костов защо ни забрани да работим

Топ
11:27 - 29 Февруари 2020
6416
Ген. Кирил Радев: Питайте Костов защо ни забрани да работим

Министърът на вътрешните работи по онова време генерал Богомил Бонев ме извика и каза, че премиерът Иван Костов е забранил на МВР да работи по приватизацията. Това заяви тогавашният шеф на НСБОП ген. Кирил Радев в интервю за бТВ.

Точните думи на Бонев били: „Премиерът забрани да се работи по случаите на приватизация”.

И въпреки това имаше 26 такива случая, по които работехме по сигнали, каза още Радев.

Давам си сметка, че ако бяхме стигнали докрай, нещата нямаше да са такива, какви то са сега, смята генералът.

Сменените министри не бяха в доклада, каза Радев. И допълни, че там обаче са били обвиняемите днес емблематични бизнесмени на прехода Миню Стайков и Ветко и Маринела Арабаджиеви.

 "Не вярвах, че тези техни случаи отново ще са обект на разследване", каза ген. Радев и допълни, че с главен прокурор Иван Гешев е убеден, че разследването този път ще стигне докрай.  "След 20 години се намери главен прокурор, който най-сетне раздвижи нещата", каза още той.

"Не съм дошъл тук да си меря доклада с този на Атанасов (ген. Атанас Атанасов, днес съпредседател на ДБ, бивш шеф на НСС.б.р) Наистина става дума за два доклада. Всеки, който иска да разбере за тях, може да влезе в интернет и да прочете.

В единия доклад имаше доказателства. В другият доклад се съдържаха измислици, скалъпени по някакъв начин. Мръсно е да се правят внушения за корупция, които нямат никакво отношение към нещата. Мръсни са онези ченгета, които правят компромати. Важното е съдържанието на докладите. Важно е каква е била кухнята на едната и на другата служба и как са изготвени тези докладите. От доклада не последва нищо за когото и да било. За хората, които бяха освободени огт кабинета, не последва нищо

НСС бе информационно-аналитична служба. Тя е получавала и обобщавала информация. Дали изводите са били верни, виждаме какво излезе в медиите. В моят доклад имаше неща, които бяха докладвани на министъра. И двамата с Атанасов бяхме лично подчинени на министъра на МВР.

Моят доклад се базираше на разработки. В доклада на НСС пишеше за едни хора, които се видели с други, че може би има нещо като корупция. Защо никой не каже, че след доклада нямаше последствия. Но позорът се прехвърля на децата и внуците им.

МВР тогава беше отличник благодарение на работата на министерството и лично на моята служба. Бяхме извадени от челните списъци за производство на компакт дискове, бяхме вторите производители след Китай. Рекетът беше ликвидиран. Контрабандата бе вкарана в някакви граници. Имаше две разработки за захарта и спирта.

Прокрадваше се информация, че голяма част от престъпните пари отиваха при хора, които носят голяма отговорност. В доклада на НСБОП имаше информация по разработки. Не се намери прокурор да помогне на службата да се свърши работа.

Аз нямах работа в този екип, след смяната на министъра (Богомил Бонев-б.р.). Нямах стимул за работа. Всичко бе под контрола на навия министър ( Емануил Йорданов). Беше ми дошло до гуша, за разлика от това, което правехме преди. Парадоксален случай - тече оперативна разработка и министърът трябва да разпише СРС-та. Той ме извика и ми каза: Ще разпиша, ако можеш да си намериш преписката сред купчината документи. Унизителна работа.

Корупцията не е само в приватизацията. Корупция има във всяка една област. Питайте Костов защо ни забрани да работим по приватизацията. Нашият доклад не бил използван за разчистване на сметки. Оказах се единственият човек, който разследва премиера- неговият съветник Веселин Балевски. Той ме извика и ми каза-ти ме разследваш? Аз му показах преписката и си отидох в службата. След това бях махнат. Съвестта ми е чиста, спя спокойно, каза Радев.

Припомняме, че през 2004 година главният прокурор Никола Филчев обяви  пред "Дарик радио": "Бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев е бил уволнен от поста си по разпореждане на министър-председателя Иван Костов. В изпълнение на прокурорско нареждане службата Радев е разкрил злоупотреба със служебно положение на Иван Костов, по времето, по което е бил министър на финансите.  Истината е, че ген. Радев честно си свърши работата".

Самото му уволнение стана за това, че той изпълни една задача, възложена му от прокуратурата, а именно – да провери случай, при който министъра на финансите е дал на свой приятел разрешение да търгува с валута в безмитната зона.Тогава подчинен на ген. Радев честно даде заключение, че тогавашния министър на финансите – Иван Костов – е нарушил закона.