Тотално лицемерие: Грета Тунберг прибира милиони от книга

Новини
21:49 - 24 Февруари 2020
6323
Тотално лицемерие: Грета Тунберг прибира милиони от книга

Трансформацията на Грета Тунберг от мълчаливо 11-годишно дете, страдащо от аутизъм, до страстен екоактивист, познат в цял свят, описва майка ѝ в нова книга. Малена Ернман (на снимката в заглавието), която е популярна шведска оперна певица, разказва как детето ѝ е било диагностицирано с аутизъм и как училищните стачки помагат на Грета да преодолее тежко хранително разстройство.

Книгата „Къщата ни гори: сцени от семейство и планета в криза“ излиза на 17 март едновременно на няколко световни пазара. Тя е написана от цялото семейство Тунберг. Томчето се очаква с огромен интерес в САЩ и Централна Европа. Не се споменава какъв хонорар ще получи фамилията за колективната си творба, но най-вероятно се касае за отчисления в размер на няколко милиона долара. Още преди книгата да е излязла, от нея "на зелено" са купени над 35 000 екземпляра.

Явно загрижената за световния климат Грета и семейството й нехаят за хилядите изсечените дървета, които ще паднат жертва, за да се отпечата в милиони тираж "истинската семейна история". Все пак парите са важни дори за екоактивистите, загрижени за климатичните промени...

Очаква се мемоарния том ще бъде издаден и на български до края на годината. Все още не е ясно кое издателство е откупило правата.

"Грета бавно потъваше в някаква тъмнина – пише майката в книгата. – Спря да свири на пиано, вече не се смееше, както преди, едва говореше. Един ден тя спря и да се храни.“ Със състоянието ѝ не успява да се справи и баща ѝ Сванте, който е актьор. Дъщеря му се храни единствено с нищожни количества ориз, авокадо и ньоки. За два месеца момичето отслабва с 10 кг и е напът да бъде прието в болница. Родителите ѝ установяват, че съучениците ѝ системно я тормозят в училище. Педагозите неглижирали проблема.

„Училището не подходи с емпатия – пише майката Ернман. – Тяхното разбиране за нещата бе различно. Те смятаха, че вината е на Грета, а не на другите деца.“

Корицата на книгата

След като възстановява няколко килограма, Грета Тунберг е прегледана от психиатър, който установява форма на аутизъм, синдром на Аспергер, както и обсесивно компулсивно разтройство. Да се бори за климата тя решава изведнъж и неочаквано, след като в клас им прожектирали документален филм за „пластмасовия остров“ в Тихия океан. Грета била обхваната от "ужасяващи притеснения" за бъдещето на планетата, докато съучениците ѝ говорели ентусиазирано за пътуване до Ню Йорк и полети до Тайланд и Виетнам…

„Грета просто не можеше да се примири с това, което чува, предвид онова, което е видяла. Видяла е това, което мнозина от нас не искат да видят. Все едно можеше да забележи въглеродните емисии с невъоръжено око“, споделя майка ѝ в книгата.

През лятото на 2018 г. Грета Тунберг провежда първата си училищна стачка и отива пред офиса на шведския министър-председател с плакат, написан на ръка. Когато и други активисти се присъединяват към исканията ѝ за действия, които да предотвратят бързите климатични промени, баща ѝ се опитва да я убеди да се прибере вкъщи, наясно с психическото натоварване, което тази кауза ще окаже върху психиката на дъщеря му. Тя отказва. Но времето, прекарано с останалите активисти, ѝ се отразява неочаквано добре. На третия ден след излизането ѝ пред офиса на шведския премиер активист от „Грийнпийс“ ѝ предлага веган тайландски нудли и така постепенно тя започва отново да се храни.