ХИТ ИДЕЯ: Изкаралите COVID-19 да почиват на празния Слънчак

14:46 - 06 Април 2020
2798
ХИТ ИДЕЯ: Изкаралите COVID-19 да почиват на празния Слънчак

Хотелиери предлагат най-големият ни морски курорт - Слънчев бряг, да стане това лято база за почивка за преболедувалите от COVID-19. Идеята сподели пред бТВ Веселин Налбантов, зам.-председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите у нас. Реализацията на предложението хем щяла да подпомогне бранша, хем да помогне и на здравеопазването, вярват авторите й. 

Пандемията провали плановете на хотелиерите по Черноморието да посрещнат туристи още за Великден. Сега браншът мисли алтернативни идеи как да спаси сезона и да се възползва от ситуацията, доколкото това е възможно.

Туризмът иска 200 млн. лв. помощ и държавата да поеме осигуровките
Преди повече от половин век Слънчев бряг е бил прочут не с камилите, палмите и дюните, а с кристално чистия си въздух. Това показва справка в архивите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.  

„Морските течения на Слънчев бряг, Несебър и гората отзад – това съчетание създава уникална йонизация, която способства за лечение на всички видове вируси“, уточни Налбантов. В писмо до правителството от бранша предлагат да бъдат изпратени на място учени и вирусолози, които да тестват качествата на въздуха в курорта.

Идеята е част от базата на Слънчев бряг са се превърне в балнеосанаториуми или профилакториуми за преминалите през COVID-19. Предложението е да има и преференциални цени.

Досега в офертата са се включили около 10 хотела, а предложението важи след отмяна на извънредното положение.

Според Института за анализи и оценки в туризма летен сезон ще има, но различен от всички досега.

Припомняме, че според разпореденото от Националния оперативен щаб и заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев хората, преборили коронавируса, остават под карантина за срок от още 28 дни след излекуването си. Тоест и след като дадат две последователни отрицателни проби за наличие на вируса, след като са преболедували.

Министърката на туризма Николина Ангелкова засега не дава прогноза какъв летен сезон ще има, въобще ще има ли такъв и кога. Предупреждава за риск от масови фалити в бранша, който на практика е с прекратена временно дейност заради извънредното положение. 

„Ще има хотели, които ще работят по-добре – това ще бъдат по-малките хотели. Ще има хотели, които ще имат проблеми – това ще бъдат много големите хотели или хотелски комплекси. Но при всички случаи трябва да знаем, че туризмът е феномен и той няма да бъде спрян от коронавиурса“, заяви Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, цитиран от бТВ. Концесионерите и наематели на плажове пък негодуват срещу мерките, обявени от министерството на Ангелкова - например безплатни чадъри и шезлонги по плажовете, ако сезон все пак има.

„Големият разход на всеки един наемател или стопанин на плаж се явяват работещите по плажа, защото ние по договор сме задължени да имаме необходимия брой обслужващ персонал като спасител и медицински лица“, обясни пред телевизията Николай Димитров, наемател на плажа „Крайморие“. По думите му въпреки всичко държавата не се е отказала да събира концесионна такса и наем от стопаните на плажове по морето - поне засега.

Според изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма само за март загубите за туристическия бранш възлизат на около 48 млн. лв.