Иск за $1,3 млрд.: Компания съди Руди Джулиани за твърденията му за изборни измами

Адвокатът на Тръмп заяви, че е подложен на нападки заради упражняването на правото си на свободно слово

САЩ
19:24 - 25 Януари 2021
4035
Иск за $1,3 млрд.: Компания съди Руди Джулиани за твърденията му за изборни измами

Американска компания за производство на машини за изборите заведе иск на стойност 1,3 милиарда долара срещу бившия адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, като го обвини в клевета заради твърденията му за масови измами на президентските избори, предаде Ройтерс.

Базираната в Денвър компания "Доминиън вотинг системс" вече заведе дело срещу Сидни Пауъл, когото също обвини в разпространяване на фалшиви конспиративни теории за изборите, които Тръмп загуби от демократа Джо Байдън.

Ерик Кумър, високопоставен служител на същата фирма, заведе дело за клевета срещу щаба на предизборната кампания на Тръмп, заявявайки, че е бил принуден да се укрива заради смъртни заплахи от поддръжници на предишния президент.

Засега няма коментар от Джулиани и неговия адвокат Робърт Костело. Миналата седмица бившият адвокат на Тръмп защити твърденията си и заяви, че е подложен на нападки заради "упражняването на правото си на свободно слово и заради това, че защитава клиента си".

"Доминиън вотинг системс" заяви, че е завела иска, за да изясни истината и "да защити себе си, служителите си и избирателния процес". Според иска фирмата е похарчила 565 000 долара за охрана, за да защити служителите си, които са подложени на тормоз и получават смъртни заплахи. Машини, произведени от фирмата, са използвани в над 20 американски щата.