Калкан заля рибната борса (УНИКАЛНА РЕЦЕПТА)

Кухня
19:14 - 13 Май 2021
2512
Калкан заля рибната борса (УНИКАЛНА РЕЦЕПТА)

Калкани от различен калибър заляха щандовете на рибните магазинчета на централния бургаски пазар Краснодар.

В зависимост от големината им деликатесът се харчи от 20 до 30 лева за килограм, като търговците предлагат и разфасовка на място.

Освен калканът, там е и неговият далеч по-евтин побратим – ватосът. „Морската котка“ е почти копие на калкана и в миналото често го е замествала в менютата по заведенията „под прикритие“, видя видя meduzata.com..

Ватосът обаче струва 6 лева килограма, а ако купувате само перките му, ще се бръкнете двойно - 12 лева за кило.

Все по-често се предлага и сьомга на котлети, тъй като освен за риба на лукса, е набедена и като много полезна – съдържаща омега мастни киселини. Цената й се движи между 18 и 25 лева за килограм.

Пресен лаврак и ципура може да си купите за по 12 лв./кг, а чистена пъстърва – за 10 лв./кг.

Замразената норвежка скумрия струва 5 лева килото, а пресните попчета – 4 лв./кг.

Живите скариди са 8 лв./кг, замразените гренландски са от 10 до 25 лв./кг взависимост от големината им.

Живите миди са от фермата в Созопол – 3 лева килото с черупките, изчистените замразени – внос от Еквадор са 10 лв./кг. Чистените рапани – местен улов са 10 лева килото.

Ето и една уникална рецепта:

ПЪРЖЕН ЧЕРНОМОРСКИ КАЛКАН

Продукти:

калкан - 1 кг черноморски

олио - за пържене

царевично брашно - за овалване

лимон - сока на един

девисил - 1 клонка пресен

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете калкана на парчета. Поставете го в съд и го поръсете със сол, черен пипер и ситно нарязан девисил на парчета.

Полива се отгоре със сока на един лимон и се оставя за няколко часа в хладилник.

В тиган за пържене се поставя олиото да се загрява. Парчетата калкан овалвате от всички страни с царевичното брашно и поставяте в тигана с горещо олио да се пържи от двете страни.

Сервирайте и поднесете с парче лимон по желание.