Кардамонена спаначена супа с кюфтенца

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:11 - 17 Юли 2021
1764
Кардамонена спаначена супа с кюфтенца

Продукти

400 г пресен спанак

250 г мляно говеждо/телешко месо или друг вид кайма по избор

3-4 стръка магданоз

сол и черен пипер

1 щипка канела

2 с.л. масло гхи (препържено, пречистено масло)

1 и ½ с.л. брашно

800 мл бульон по избор

6 шушулки кардамон

 

Приготвяне

Спанакът се нарязва или листенцата се оставят цели, ако е дребнолистен – бейби спанак.

Каймата се омесва с наситнения магданоз, сол, черен пипер и канелата. Оформят се малки топчета – кюфтенца. Изпържват се в 1 с.л. загрято масло гхи и се изваждат.

В същия съд се добавя още ½ с.л. от пречистеното масло и се загрява. Поръсва се брашното и се запържва леко. Изсипва се 400 мл бульон като се бърка до гладкост. Разрежда се с останалия бульон и се загрява.

В тиган се загрява останалото масло гхи и се слага спанакът. Готви се 5 мин. като се разбърква и се добавя в бульона.

Семенцата кардамон от шушулките се счукват и се прибавят към супата. Подправя се със сол и черен пипер. Добавят се кюфтенцата и се готви всичко на тих огън 5 мин.