Китайският №1 в златодобива инвестира $1,26 млрд. в Сърбия

Вложението отива за разширяване на производството и за ново оборудване в минния комплекс „Bor“

Новини
18:50 - 29 Юни 2020
4905
Китайският №1 в златодобива инвестира $1,26 млрд. в Сърбия

Китайската група Zijin Mining, която е лидер по добив на злато в родината си, планира нови инвестиции в Сърбия. Дружеството ще инвестира 1,26 милиарда долара или 1,12 милиарда евро в разширяване на капацитета на дъщерното си дружество Zijin Bor Copper в западната ни съседка.

Това е потвърдил управляващият директор на фирмата Симон Линг, цитиран от сайта SeeNews. По неговите думи вложението ще бъде използвано за разширяване на производствения капацитет и за ново оборудване в минния комплекс Bor.

"Година и половина след придобиването на RBT Bor сме инвестирали около 600 милиона долара. Вярваме в бъдещето на компанията в Сърбия и нямаме намерение да ограничаваме вложенията си", посочва Линг в интервю за сръбската RTS.

Zijin Mining инжектира 350 милиона долара в капитала на RTB Bor през декември 2018 година, когато придоби мажоритарен дял в дружеството. Отново тогава то беше преименувано на Zijin Bor Copper.

През април енергийният министър на страната Александър Антич обяви, че дружеството готви инвестиции от 800 милиона долара в разширяване на производството си за периода 2020-2021 година.

Zijin Mining е лидер по добив на злато в Китай, като групата добива още мед, цинк, сребро и стомана в по-малки обеми. За третото тримесечие на 2019 година приходите на компанията възлизат на 34,42 милиарда долара. Печалбата ѝ в края на 2018 година е в размер на 105,99 милиарда долара, пише money.bg.