Коя беше Силва Зурлева?

Любопитно
14:37 - 01 Януари 2020
96467
Коя беше Силва Зурлева?

Медийният бранш загуби емблематична фигура в първия ден на новата година. В къщата си в арт селото Ковачевица внезапно почина телевизионерката Силва Зурлева. Малцина си спомнят, но русокосата дама започна кариерата си като автор на култовата рекламна фраза „Делта – връх на сладоледа! Първо в София, а после и в други градове!“, за да достигне десетилетие по-късно върха в тв мениджмънта.

Зурлева е родена на 26 февруари 1958 г. в Кюстендил. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" със специалност българска филология и новогръцки език и литература. Университета завършва със златен медал и започва кандидатска дисертация на тема "Морето в съвременната гръцка поезия". Преводач е на художествена литература, пише рецензии за новоиздадени книги от балкански автори. Работи като редактор последователно в БНТ и София прес, става кореспондент на гръцки вестници и списания.

Зурлева обичаше безмерно старинната Беличева къща

През 1992 година започва дейност в консултантския бизнес – чужди инвестиции и приватизационни сделки. Работи по проектите на "Делта", "Никас", "Гудис", "Кока-Кола", Плевенски цимент и др. От 10 май 1999 г. е управител на медийната групировка "Антена България", а от март 2001 г. - председател на Съвета на директорите на Нова телевизия. От 2009 е член на Управителния съвет. Напусна телевизията на 8 май миналата година.

Силва обожаваше своята "Беличева къща" в предпочитаното от арт елита ни село Ковачевица, където намери смъртта си тази нощ. Нейни съседи бяха големият писател Георги Данаилов, който също почина преди по-малко от 3 години, и журналистът и издател Валери Запрянов.