Легендарен мерцедес "Чичоне" събира прах в гараж на БДЖ

Железниците го прибрали заради дългове от "Стомана" - Перник АД, сега го обявяват на търг

Новини
21:11 - 17 Октомври 2019
32578
Легендарен мерцедес "Чичоне" събира прах в гараж на БДЖ

Легендарният Мерцедес „Чочоне“, което „Холдинг БДЖ“ обяви на търг преди дни, е придобито от бившото държавно предприятие "Стомана" АД - Перник в началото на новото хилядолетие. За да може да си вземе поне част от дължимото по дълг, железницата е прибрала лимузината, но е загубила над милион лева неразплатени борчове. 

Автомобили от тази серия бяха известни като част от автопарка на някои от най-емблематичните подземни босове у нас от 90-години на миналия век. Машината „отлежава“ в гараж със спаднали гуми и без акумулатор вече две-три години. По думите на служителите на БДЖ, тя е била поддържана с оригинални части. Произведена през 1995 г., колата е влязла в активите на жп дружеството през 2000 г.

Вехтата лимузина събира прах в гаража на БДЖ. До неотдавна тя е возила финансовия директор на железницата

В талона лимузината е отбелязано, че е тунингована модификация AMG. Двигателят с близо 330 к.с. е с пробег от малко над 228 000 км, повечето от които са направени в първите години след производството му. Шофьорите на железниците рядко са го изкарвали по пътищата, защото харчи 24 литра на 100 км. Ползвана е от някогашен финансов директор на превозвача.

Колата има проблем с паленето заради повреден датчик на коляновия вал. Ръждата не я пожалила, но интериорът напомня, че произведената в едва няколко стотици бройки кола е със славата на легенда сред автоманиаците, отбелязва агенция "Монитор".

В БДЖ още помнят историята с друга лимузина, закупена за нуждите на ръководството на железниците. През 2006 г. превозвачът придобива луксозното возило "Фолксваген Файтон", пълно с всевъзможни екстри, за 150 000 лева. Колата тогава беше взета на лизинг с месечната вноска е 15 000 лева. За лукса тогава шефовете на БДЖ бяха глобени с две месечни заплати.

Колата има доста измъчен вид днес