Lupa.bg в Гърция: Скариди саганаки с фета и узо

Кухня
08:31 - 31 Юли 2020
1052
Lupa.bg в Гърция: Скариди саганаки с фета и узо

Продукти

12 едри цели скариди или 24 по-малки

3 с.л. зехтин

2 стръка пресен лук

1 глава лук

¼ ч.ч. узо

2 ч.ч. нарязани домати

1 щипка захар

50 г сирене фета или друго бяло саламурено сирене

2-3 стръка магданоз

сол и черен или бял пипер

 

Приготвяне

Скаридите не се белят и не се маха главата - само се отстранява т.нар. вена, която минава по гърба на скаридата. Тази черна тънка нишка гърците измъкват виртузно с клечка за зъби, като се достига до нея между главата и горната част на тялото на скаридата.

Загрява се зехтинът в дълбок тиган или тенджера. Скаридите се запържват по 1 мин. от всяка страна – да порозовеят.

Добавят се обелената и наситнена глава лук, нарязаният на фини пръстени пресен лук. Може да се сложи и глава фенел – резене, на малки кубчета или ивици. Запържва се още 3-4 мин. Деглазира се с узото - да кипне силно.

Изваждат се скаридите.

Към останалото се прибавят доматите и се поръсват със захарта. Готви се на висока температура 6-7 мин., докато сосът се сгъсти.

Връщат се скаридите и се подправя със сол и бял или черен пипер. Къкри още 1-2 мин.

Слага се сиренето фета на парчета само леко да се разтопи. Маха се от котлона и се поръсва с магданоз.