Мафиот №1 на Гърция убит на Великден със 17 куршума (снимки)

Крими
19:37 - 26 Април 2022
13573
Мафиот №1 на Гърция убит на Великден със 17 куршума (снимки)

Считаният за един от най-големите мафиотски босове в Гърция - 53-годишният Янис Скафтурос, бе разстрелян показно с автомат "Калашников" в двора на къщата си вчера, на втория ден на Великден, предадоха медиите в южната ни съседка. По тялото му са изстреляни 17 куршума. Темата за екзекуцията на мафиота втори ден е сред водещите в Гърция. По-рано днес полицията официално съобщи, че има водеща версия за кървавата вендета. Най-вероятно килърите на милионера са албанци.

Янис Скафтурос е добре познато с жестокоста си име в гръцкия ъндърграунд. Той е известен като "чичо Джо" на гръцката мафия, а състоянието му се изчислява на над 300 милиона евро. Зад екзекуцията полицията подозира "смъртен договор".

Янис Скафтурос бе сред най-страховитите мафиотски босове в Гърция

Нападението е станало по обяд, в понеделник, когато непознати нахлули в лятната му къща в Скурта и убили 53-годишния мъж от упор. При нападението са пострадали двама негови близки, според гръцкия в. "Та Неа" сред тях е дъщеря му. Тя е настанена в болница, но състоянието й не е критично. Случаят е поет от отдела за убийства на Атика.

Според информация от полицейски източници, двамата килъри са пристигнали с мотор с голяма мощност, като след стрелбата веднага са избягали. Близки до жертвата твърдят, че Скафтурос се страхувал, че е мишена, затова изключително рядко пътувал в област Атика, където има имение, и винаги придружаван от солидна охрана. Заради Великден обаче той отишъл в бащиния си дом в Скурта, Виотия, за да празнува с майка си и роднините си - нещо, което малко хора знаели и мерките му за защита са били силно облекчени. Този път боса пътувал само с четирима охранители, вместо с 10, както е обикновено.

Гръцката полиция намери изоставен джип, с който вероятно похитителите са пристигнали до къщата на мафиота, а от там са се метнали на мотори. На илюстрацията горе вляво - рисунка, пресъздаваща стрелбата по Янис Скафтурос (вдясно)

Според гръцкия в. "Прото Тема", извършителите са четирима души, пристигнали с два мотора. Те спрели близо до къщата, като двама от тях директно с каските са влезли в двора на къщата, където е бил Скафтурос с около 10 роднини и приятели, и започнали пукотевицата. Докато охранителите реагират, началника им вече бил мъртъв,направен на решето със 17 куршума. Ранен е и един от охранителите му, както и дъщеря му.

Янис Скафтурос е добре познато име на гръцките власти. Той е замесен в десеткикриминални деяния, едно от които е отвличането на корабособственика Периклис Панагопулос за солиден откуп. Заради това боса получи доживотна присъда, но излезе от пандиза изненадващо бързо - едва след 4 години.

53-годишният мъж е смятан за един от последните „ветерани“ на гръцката мафия, с тежка криминална биография. Той често пътувал и до България. През лятото на 2018 г., докато беше в затвора "Коридалос", Янис Скафтурос бе нападнат с нож от членове на албанската мафия, с която е в тежък конфликт. Смята се, че и сега атентаторите му са албанци.

В момента е в ход голяма полицейска операция за откриване на килърите. "Имаме версия, по която работим", казват лаконично от полицията.