Масово фалират книжарници, издателите с огромни отстъпки онлайн

Култура
15:00 - 26 Март 2020
19144
Масово фалират книжарници, издателите с огромни отстъпки онлайн

Допреди извънредното положение книжният пазар в България имаше горе-долу ясна структура. Десетина големи издателства с последователна и богата редакционна политика, множество малки издателства, които поддържат ниво благодарение на специфичната си насоченост, добрия подбор и активното си участие в литературния живот и множество самиздати. Продажбите на книги бяха горе-долу наполовина разпределени онлайн и в големите книжарници плюс сезонните прояви като панаири, алеи на книгата и периодични промоции онлайн и офлайн, пише "Площад Славейков".

Беше постигнато относително равновесие, което в условията на спокоен пазар работеше добре. Само за 10 дни след началото на извънредното положение книжният пазар вече е на ръба. Големите книжарски вериги са отказали да плащат на издателствата, докато не отмине форсмажорната ситуация – при това със задна дата, тоест от началото на годината насам. Съобщиха го от няколко малки издателски къщи. Собственичката на „Леге Артис“ Саня Табакова написа във фейсбук:

„Всички големи вериги книжарници обявиха едностранно и официално, че няма да си плащат отчети и фактури на издателите за неизвестно колко време. За малките издателства оборотът е единствената възможност за „приход“. Така че, ако така и така ще купувате наши книги, принудени сме да ви помолим ДА ПАЗАРУВАТЕ ДИРЕКТНО ОТ НАС – докато това е възможно, чрез куриерските фирми!“
Почти същото съобщение пусна и собственикът на издателство „Ерго“ Мартин Христов:

„Поредният нож в гърба за малките независими издателства след необявените фалити на книжарници „Приятели“ ("Букборд") и книжарници „Букпойнт“ и прекратяването на отношенията с „Буктрейдинг“ по тяхно искане е суспендирането на всички плащания за продадени книги от страна на „Хеликон“ под предлог на извънредното (форсмажорно обстоятелство) положение.“

Поради липсата на приходи в издателствата кризата се отразява на всички професии, свързани с книжния бизнес – печатари, преводачи, дизайнери, коректори…Малките книжарници не работят, но предлагат онлайн ваучери, които клиентите им могат да използват след края на извънредното положение. Някои от книжните магазини правят и доставки по домовете.

За разлика от повечето издателства, които могат да издържат на кризата, използвайки вътрешни ресурси или чрез реорганизация на работата, книжарниците имат разходи, които в тези условия ще бъдат трудни за покриване – наеми, режийни, заплати, складови помещения… Тези разходи не спират, а паричният поток въпреки онлайн продажбите е недостатъчен. По думите на Антов най-голямата опасност е след кризата да се озовем с по-малко на брой книжарници.

В момента издателствата се опитват да стабилизират приходите си, като дават извънредни отстъпки в кризата – повечето от тях и за най-новите си издания. Ето някои от тях:

„Пергамент прес“ – до 50%

„Лист“ – 40%

„Жар“ – 40%

"Кръг" - 40%

„Колибри“ – 35%

„Ерго“ – 35% (отстъпка за изданията, излезли преди повече от 6 месеца, и 20% за по-нови издания)

„Парадокс“ – 35%

„Ентусиаст“ – 30%

„Кибеа“ – 30%

„Жануа 98“ – 30%

„Аквариус“ – 30%

„Унискорп“ – 30%

„Прозорец“ – 30%

„Артлайн Студиос“ – 30%

„Асеневци“ – 30%

„Софтпрес“ – 30% (при покупка над 30 лв.)

„Вакон“ – 25% (отстъпка и безплатна доставка за поръчка над 25 лв.)

„Леге Артис“ – 25%

„Слънце“ – 25%

„Хермес“ – 25%

„Бард“ – 22%

„Жанет 45“ – 20%

„Изток-Запад“ – 20%

ICU publishing – 20%

„Ера“ – при покупка на 2 книги получавате още една подарък.