Мая тръгва на избори с Николай Цонев и Татяна Дончева, няма да прави партия (СНИМКИ)

Политика
11:55 - 31 Август 2020 (обновена)
10545
Мая тръгва на избори с Николай Цонев и Татяна Дончева, няма да прави партия (СНИМКИ)

С широко анти-Борисов обединение на основата на партньорска мрежа и с граждански листи отива на парламентарните избори Мая Манолова. В него ще влязат неправителствени организации, малки партии извън статуквото, граждански организации, индивидуални членове, експерти и професионалисти. В основата е гражданската платформа Изправи се.БГ, създадена от Манолова след местните избори миналата есен.

Решението си Манолова обяви на своеобразен пърформанс на столичния площад "Славейков". Сред събралите се бяха Димитър Делчев от ДБГ, Николай Цонев, Татяна Дончева, Настимир Ананиев, Минчо Спасов, бившият общински съветник Войслав Тодоров. Дойде и съпругът на Манолова Ангел Найденов.

Настояваме за рестарт на държавата от самото начало, но той е възможен само сред незабавна оставка на Борисов и честни избори с машинно гласуване, заяви Манолова. Борисов иска нова конституция, но защо - ако я разбираше поне малко, нямаше да я нарушава непрекъснато и щеше да знае, че тя се пише от най-добрите конституционалисти, а не от екип фантом и човек, който не знае колко лъва има на герба. Наясно сме, че ВНС няма да го смени като премиер, а той ще стане вечен цар. Но народът и протестите показаха, че царят е гол, допълни тя.

"Изправи се.БГ" ще бъде отворен формат, всеки нов член ще е равнопоставен и автономен, но ще се обединят около меморандум и ще приемат принципите му като водещи.

Меморандумът е за демонтиране и ревизия на едноличната власт, обясни Манолова. Ние имаме план на надеждата, план за връщане на нормалността, каза тя.

В меморандума има 7 цели: увеличаване на доходите на хората чрез минимална месечна ставка, така че минималният доход на месец да стигне 1000 лв., средна заплата от 2000 лв., увеличаване на пенсиите, справедливи социални плащания. Второ, пълна ревизия на властта на Борисов. Дълбока съдебна реформа, гаранции за чиста природа, достъпно здравеопазване без кешови плащания в системата, безплатен интернет и таблет за всеки ученик, защита на гражданите от монополите.

Ще сформираме граждански листи, в които ще заложим на млади хора и на доказани експерти, обясни Манолова. Платформата й ще иска и промяна на конституцията в тази посока - не само партиите, но и граждански комитети да могат да регистрират кандидатски листи.

Всички присъстващи призоваваха за организирането на масов протест на 2 септември пред парламента. Ден, определен от Димитър Делчев като "Великото народно въстание".

 
Снимки: Агнес Методиева