Можело, а! Пенсионерка осъди ВиК, ще ѝ връща пари

Актуални новини
17:52 - 25 Януари 2022
5268
Можело, а! Пенсионерка осъди ВиК, ще ѝ връща пари

Окръжният съд в Русе постанови местното ВиК дружество да върне взета без основание сума в размер на 2324,66 лв. на пенсионерка от русенското село Бъзън.

76-годишната жена живеела само със сина си в къщата. Водомерът бил монтиран в мазата и засичан ежемесечно. Хората редовно си плащали сметките и нямало проблеми.

На 19 август 2020 г. останали безкрайно изненадани, когато в дома им дошли отчетник и ревизор и им съставили констативен протокол, тъй като водомерът им бил със скъсана гривна.

Наложена им била санкция в размер на 2324,66 лв., която жената платила, но след това се обърнала към Районния съд с иск да ѝ бъдат върнати парите, пише „Телеграф”.

Искът бил отхвърлен с мотива, че водомерът е повреден умишлено и не може да отчита преминалата през него вода.

Последвало обжалване пред Окръжния съд, който установил, че в протокола е записан водомер с номер, различен от този на жалбоподателката. Съдът се произнесъл в полза на жената и сега ВиК трябва да ѝ върне парите.

Това е втори случай в Русенско в рамките на два месеца, когато съдът постановява ВиК да върне сума на потребител. В края на миналата година дружеството бе осъдено да възстанови 1634 лева на възрастно семейство в село Червена вода.