Най-добрите сериали за 2019-та до момента

Много сме близо до момента, в който има повече съдържание за гледане, отколкото зрителско време

Новини
15:50 - 13 Август 2019
3737
Най-добрите сериали за 2019-та до момента

495 телевизионни сериала са излъчени в Щатите през 2018-та – внушителна цифра и същевременно едва седем повече от 2017. Статистиката дава знак за забавяне на темпото на индустрията и дори да не сме стигнали състояние на peak tv (моментът на пренасищане, в който има повече съдържание за гледане, отколкото зрителско време), вероятно сме много близо до него.

Сигнал в тази посока са и слабите резултата на Netflix, чийто нови абонати са далеч под прогнозните. От своя страна и HBO, и Disney готвят нови стрийминг платформи, така че борбата за вниманието ни ще става все по-ожесточена. Едно е сигурно, след изключително силно десетилетие за ТВ сериалите, форматът започва да прегрява и истински оригиналните и завладяващи заглавия са все по-голяма рядкост. Изключения обаче има: 15 от тях влизат в Boyscout селекцията на най-добрите сериали на 2019 досега.

Флийбаг, сезон 2, BBC/AMAZON STUDIOS

5 камишка, ако все още не сте запомнили името Фоуб Уолър-Бридж. Младата англичанка се доказа като един от най-оригиналните съвременни разказвачи на истории с Флийбаг, написа сценария на друг качествен ТВ хит "Убивайки Ийв" и дори наскоро бе привлечена за съ-сценарист на новия Бонд, давайки надежда уморената поредица да излезе от мутренската епоха на Даниел Крейг. След супер смешния първи сезон и брутално емоционалния му финал, в шестте нови епизода едноименната героиня не спира да трогва с искреното си желание и почти вечния неуспех да бъде добър човек (докато дуелира новата любимка на Холивуд Оливия Колман в ролята на доведената й майка). Флийбаг чопли бързо и мръсно семейната дисфункционалност, но се завърта и около привличането, което обърканата млада жена чувства към местен проповедник, за да даде завладяващ, трагикомичен и никак нелишен от вулгаризми прочит на съвременните връзки – било то семейни или романтични.

Чернобил, сезон 1, HBO

Ако шансовете вече да сте изгледали американския минисериал за най-голямата ядрена авария в историята са 90%, то тези да не сте го гледали, но да имате мнение и за него, и за Чернобил генерално със сигурност удрят 100. 19-те номинации за награди "Еми" обаче почват да му се струват малко след повторното гледане. Драматизацията на истинските събития отпреди 33 години, разказани и в тежката книга Чернобилска молитва на Светлана Алексиевич, смълчава и предизвиква кошмари със своята стряскаща акуратност и внимание не само към детайла във всяка секунда от петте серии, но и към своите пълнокръвни герои и техните лични истории, а и към система, която потъпква истината за целите на пропагандата и не се страхува да върши злини от некомпетентност на каквато и да е цена. Създателят на сериала Крейг Мейзин прекарва пет години в проучване, за да се приближи най-много (и достойно уважително) към въпросната акуратност и напрегнато действие, които се просмукват в съзнанието и под кожата на зрителя като невидима, но смъртоносна радиация, за да го доведат и до тежкия извод, че 33 години по-късно май пак не сме стигнали много далеч по пътя на защитата на истината. Човешката и социална цена на безумната партийна цензура и злоупотребата с власт е разкрита по безкрайно интелигентен начин.

Добрата битка, сезон 3, CBS ALL ACCESS

След променлив успех в първите си два сезона, наследникът на "Добрата съпруга" най-после намира своя груув. Адвокатската поредица, предвождана от фантастичната Кристин Барански (и култовия й СМЯХ), прекарва все по-малко време в съдебната зала, но е по-политическа, по-либерална (даже прекалено според някои) и с по-остри зъби отвсякога, за да захапе най-актуалните феномени и конфликти в американското общество. Както отлично правеше и нейният предшественик впрочем. От ASMR до препратки към P-Anon и руски ферми за тролове, "Добрата битка" смесва факт с фикция, интелигентен хумор с трогателна драма, обезкуражаващи социални противоречия с падащи от небето апокалиптични мълниеносни кълбета, проповядва без извинения това, в което вярва и бие още една аларма, че искащите промяна трябва да се борят за нея.

Руска кукла, сезон 1, NETFLIX

За история, която започва по абсолютно същия начин през десетина минути, Руска кукла се преобразява по удивително изобретателен начин и без да се повтаря, сваляйки пласт подир пласт от своята дълбока черна комедия и оставяйки достатъчно пространство на ужасно талантливата и крайно недооценена актриса Наташа Лайон (Оранжевото е новото черно) да закове своята главна роля с брилянтна игра на 50 нюанса съвременна, екзистенциална меланхолия и много градска тъга. Надя Форевър, в пряк и преносен смисъл.

Корпоративна политика, сезон 2, COMEDY CENTRAL

Презирате нетуъркинг, тиймбилдинг, бумащина, самодоволен офисен жаргон и корпоративната култура като цяло? Вторият сезон на Корпоративна политика е триумфално завръщане на комедийната поредица към сатиризиране на работата от 9 до 5-6, или доколкото там в мултинационалната корпорация "Hampton DeVille". По-абсурден, по-дистопичен и по-смешен, отколкото можеше да се надяваме, с паметно участие на Кайра Седжуик и десетки изстрели право в сърцето на лицемерните офис порядки, Корпоративна политика е убийствен фарс и задължително гледане за всеки съвременен мизантроп с добро чувство за хумор. Уви, третият сезон догодина ще е и последен.

Еуфория, сезон 1, HBO

Предвид участието на една от големите млади звезди в съвременното американско кино, Еуфория се появи някак без излишни фанфари, за да провери докъде може да се изплати риска в привличането на Зендая в кардинално различна и катарзисна роля от обичайното й амплоа на американска любимка. Рискът на HBO обаче се оправда още с първите епизоди на тази смела, натуралистична, много вулгарна, болезнено откровена и добре стилизирана дисекция на екстремностите на тийн живота с много секс, наркотици, неизяснена сексуалност и полова идентичност, тормоз, насилие, токсична мъжественост, травми, социални медии, любов и всички останали мрачни сценарии в главата на един родител. Част от критиката обвинява Еуфория заради целенасочената и на моменти дори шокираща провокация, други пък го определят за шедьовър. Истината е някъде по средата и макар да е малко далеч от натурализма и шамарите на Хлапета, новата тийн драма на HBO има лек потенциал да се превърне в модерна класика.

Фоси/Вердон, минисериал, FX

Турбулентната история на две бродуейски величия – легендарният режисьор/хореограф Боб Фоси и танцьорката Гуен Вердън, докосва както противоречивия свят на шоубизнеса, така и сърцевината на чисто човешки радости и травми. Фоси/Вердон умело скача из времето и играе с почти картечен монтаж, за да изведе на повърхността личните демони на творческия тандем, изигран от Сам Рокуел и Мишел Уилиямс. Превъзходната игра на Уилиямс, възстановките на иконични сцени и песни от мюзикъли като Кабаре и Чикаго, любовта към танца, блясъкът на сцената и скритата болка зад него – всички те издигат биографичния минисериал до истински висини.

Бари, сезон 2, HBO

Бил Хедър очевидно не се е стреснал от мисълта какво ще прави, за да повтори успеха на близкия до съвършенство и наградения с няколко награди "Еми" първи сезон на черната комедия Бари. Дори и да е бил ужасен, не си личи и за щастие създателят, сценарист и режисьор на този сериала (заедно с Алек Берг) не е поредната жертва на синдрома на перфектни заглавия, които дебютират съвършено и се завръщат само, за да се провалят. Как става така? Като запазиш характерното остроумие, но направиш историята двойно по-мрачна и наситена с първични и екзистенциални емоции отпреди. Потъването в изтерзаната и объркана психика на наемния-убиец-кандидат-актьор е обладана от хумор, но и от бързо настъпващ ужас – психологична студия на убиец, който иска да бъде добър, но започва да осъзнава, че това може и да не е възможно. Дори да решите да го пропуснете, направете си услуга като гледате петия епизод Рони/Лили (същата жестока и почти несвързана с историята жестока телевизия като Теди Пъркинс в Атланта) и финала – на едно стъпало като емоционално въздействие и мъка с този на Флийбаг, минимум.

Schitt’s Creek, сезон 5, POP

Истинска рядкост е сериал да спечели номинации за награди "Еми" за пръв път едва в петия си сезон. Случаят с Schitt’s Creek обаче е именно такъв и отразява пълзящата му популярност и набираща инерция работа на целия екип. Канадската комедия за фалирало милионерско семейство, принудено да сведе екстравагантното си, повърхностно съществуване (и over-the-top гардероб) до две мотелски стаи в затънтено провинциално градче се превръща в култов хит малко преди последния си шести сезон. Schitt’s Creek е идиотски смешен, но и изненадващо затрогваща и мила трактовка на иначе познатия, леко наивен сюжет за богаташите, които трябва да загубят всичко, за да преоткрият себе си. Създаден от актьорите и сценаристи Южен и Даниел Леви, които освен баща и син в истинския живот са такива и в сериала заедно с ужасно забавните Катрин О`Хара (майката от Сам в къщи) и Ани Мърфи, дъщерята досущ като изляза от Баровки. Ако (с право) мислите, че последният е един от най-безобразно забавните филми на всички време, Schitt’s Creek определено е за вас.

Рами, сезон 1, HULU

Животът в съвременно арабско-американско семейство през очите на Ramy, двайсет-и-нещо-годишен младеж, който търси мястото си в света. В десетте си епизода леката поредица, създадена, написана и с участието на супер симптатичния стенд-ъп комик от египетски произход Рами Юсеф не стига до дълбочините на Атланта, но хвърля светлина върху множеството конфликти между ценностите на западния свят и религиозната догма на исляма с мисъл и небрежен хумор. Свеж, навременен и ненатрапчиво екзистенциален, Рами ще ви помогне да вникнете поне малко и често с усмивка във вътрешния монолог на прогресивен американски мюсюлманин от поколение Y.

Момчетата, сезон 1, AMAZON STUDIOS

Дошло ви е до гуша от супергерои? Съвсем навреме чисто новият сериал на Amazon хитро обръща ролите, за да покаже надарените със свърхестествени сили и сляпо обичани от масите герои като корпоративни марионетки с корумпиран морал, които се вълнуват най-вече колко харесвания са събрали и какви кинти ще изкарат от продажба на мърч. Да внимават инфлуенсърите, а? Със задачата да бъдат изобличени се заемат Момчетата – колоритна групичка, която взема битката за справедливост в своите често недодялани ръце. С хумор, който е толкова мета, колкото е мрачен и свеж, доста симпатичен актьорски състав (приятно завръщане на Елизабет Шу на радарите ни), впечатляващи специални ефекти, тестостеронов екшън и забавно разказана история, Момчетата изневиделица финишира на сантиметри пред The Umbrella Academy, Прокълнат патрул и The Tick като най-добрата ТВ комикс адаптация за 2019 дотук. Чакаме Пазителите.

Когато ни видят, минисериал, NETFLIX

Създаден по ужасяваща истинска история, разтресла САЩ преди 30 години, и режисиран от Ава Дювернай (Центърът на нищото, Селма), "Когато ни видят" разказва за обстоятелствата, довели до ареста на петима млади афроамериканци за изнасилването на млада жена. Безпогрешно заснет, озвучен и изигран (вероятно тепърва ще чувате за младоците в екипа, но веднага ще разпознаете Фелисити Хуфман, Джон Легуизамо, Вера Фармига, Нийси Наш и Фамке Янсен), четирите едночасови епизода на поредицата понякога залитат към мелодрамата, но са интересен исторически артефакт (макар лошата следователка да отрича истиността му) от поредна ескалация на расови предразсъдъци и напрежение в Щатите, които продължават страховито да се случват и до днес там.

Мисля, че трябва да си тръгнеш, сезон 1, NETFLIX

Споменавайки за успешните формати в ТВ комедията на 2019 не можем да подминем и скеч сериала на бившия актьор и сценарист от На живо в събота вечер Тим Робинсън (Detroiters). Подобно на Алтернатино, Мисля, че трябва да си тръгнеш ("I Think You Should Leave") започва да предизвиква неудържим смях едва на второ гледане, но отделеното време си струва. Тhe Lonely Island продуцират, a Netflix се престрашават малко да разнообразят спешълите на високоплатени комици с нещо по-различно, но също толкова смешно.

Убивайки Ийв, сезон 2, BBC

Грудов обещава пет камшика за всеки незапознат с историите и майсторското писане на Фоуб Уолър-Бридж, а добавяме и една недоброволна асфикция с неприятен край, защото все пак говорим за жената-създател на най-добрата телевизия през последните три години. В момента, в който оставим шедьовъра, извинете, монументалния шедьовър Флийбаг, се обръщаме към втория сезон на Убивайки Ийв. Макар Уолър-Бридж да е делегирала част от задачите си като главен сценарист на Емералд Фенел, тонът и шармантната магия в психопатичната игра на котка и мишка между Ив Поластри и Виланеле са си все същата – обагрени със съсипващо смешен черен хумор, жесток феминистки обрат върху един иначе изморен жанр и персонажи, чиито постъпки и противоречива мотивация стават все по-ужасяващи епизод след епизод.

Страхотии в Мексико, сезон 1, HBO

Ексцентрична е много преекспонирана дума, затова ще нарочим 2019 за годината на авангардния идиотски хумор от истински таланти с особено мнение за съвременната комедия и без какъвто и да е било страх от публиката, за да реализират своите идеи. Споменаваме Алтернатино, но сваляме шапка на "Страхотии в Мексико" заради стегнатия формат с абсолютно идиотски, идиосинкратичен и налудничав абсурдистки хумор, който струи от историята за банда приятели и фенове на хоръра, сплотени да организират страшни събития за още по-страшните си, пардон, странни клиенти. Сериалът на комиците Фред Армисен (Портландия), Ана Фабрега и Хулио Торес и продуцентът Лорни Майкълс (На живо в събота вечер) е истински сюрреалистичен празник.