Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта ѝ в Япония

Концертът включва любимите италиански оперни арии на звездното сопрано от Белини, Верди и Пучини

Култура
13:07 - 29 Юни 2022
3065
Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта ѝ в Япония

На 2 юли Найден Тодоров ще дирижира концерт на Соня Йончева в Страната на изгряващото слънце. Звездното българско сопрано за пореден път гласува доверие на маестро Тодоров, който ще ѝ партнира в нейния дебют в Япония. Концертът в престижната зала „Бунка Кайкан“ включва любимите италиански оперни арии на Соня от Белини, Верди и Пучини.

Веднага след първата репетиция с Токийската филхармония Найден Тодоров беше специален гост на концерта на виртуозната виолончелистка Камий Тома в зала „Ураясу“. Френската солистка е една, от звездите на есенния сезон на Софийската филхармония.

През септември предстои друго голямо събитие за известния диригент – неговият дебют с Виенския симфоничен оркестър (Wiener Symphoniker) в тяхното първо гостуване в България. Виенските симфоници, признати за един от водещите световни оркестри, ще изнесат два концерта на 9 и 10 септември в родния град на маестро Тодоров – Пловдив. Солист на вечерта е друг пловдивчанин – цигуларят Марио Хосен, а сред контрабасите ще стои и третата пловдивска връзка - Иво Йорданов.

На диригентския пулт на Виенския симфоничен оркестър са заставали имена като Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн, а солисти са били Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът отваря  вратата към световните сцени. С този състав Херберт фон Караян свири Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров при своето дипломиране, а години по-късно, като негов диригент и музикален директор оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“. За своя български дебют музикантите подготвят творби от Бетовен, Паганини и Дворжак.

Билети за концертите на Виенския симфоничен оркестър могат да се закупят онлайн и в мрежата на  Ивентим в цялата страна.