Наливат над 40 млн ​​​​​​. лв. в Руски паметник (СНИМКИ)

Новини
15:51 - 07 Април 2021
5575
Наливат над 40 млн​​​​​​. лв. в Руски паметник (СНИМКИ)

С ограничителни ленти и табели за информираност на жителите на Руски паметник стартира подготовката за ремонта на едно от най-оживените и натоварени пътни платна в София, видя репортер на Lupa.bg.

Служители на Столична община опасаха дръвчетата по бул. "Македония" с червено-бели ленти, на които баха поставени надписи, предупреждаващи за задаващото се торнадо от багери и камиони. Жителите в района няма да имат право да паркират от събота, 10 април, на територията на булеварда, който за период от две години ще остане без традиционните трамваи - номера 4 и 5. 

През този период оттам ще минават автобуси, които ще обслужват хората, а в участъка от Руски паметник в посока Княжево, вече бяха изградени няколко междинни спирки, обособени със знаци и плочки. 

Най-притеснителното за гражданите е къде ще паркират своите автомобили, за които са заплатили стикери за "Залена зона". 

"Адът сега ще настъпи, тъй като ще стават скандали за паркиране в малките улички, ще има дебнене помежду ни. Животът и без това ни е напрегнат и изнервен, а трябва саге да изтърпим и това.

Дано е за добро и ремонтните дейности да си заслужават, а на да стане както преди години - кражби и половинчати работи,

след които се вайкаш и чудиш защо изобщо е било нужно това", сподели жител на Руски паметник пред Lupa.bg.

Ремонтът стартира в неделя, 11 април, и по план трябва да продължи две години.

Предстои да бъде подменен железния релсов път и контактно-кабелната мрежа. Ще бъдат изградени и нови перони на спирките, както и навеси на тях. Ще бъде монтирано и видеонаблюдение.

Освен подмяната на релсите в участъка по ул. "Алабин" ще бъде направен цялостен ремонт и на пътното платно.

Зоната от площад "Македония" до Руски паметник пък трябва да се превърне в парк - със затревени релси, пешеходни пространства, велоалея, малки площадчета, детски площадки и места за отдих.

Ремонт на пътното платно и тротоарите по булевард "Цар Борис III" в рамките на този проект няма да се прави.

Търси се възможност за ремонта на булеварда в бъдеще. Преди това обаче Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да каже дали може да се махнат паветата или не. 

Обществената поръчка за ремонт на едно от най-натоварените трамвайни трасета в София беше спечелена от дружеството – ВДХ (новото име на "Водстрой 98") с цена от 40.5 млн. лв. без ДДС, каквато беше и прогнозната стойност.

Общо шестима бяха кандидатите, като до отварянето на цените бяха допуснати четирима. Най-изгодна цена от близо 39.9 млн. лв. предложи "Трейс груп холд", но компанията получи ниска оценка за техническото си предложение и по тази причина остана на трета позиция в крайното класиране.

Това бе втората обществена поръчка за ремонта на трамвайното трасе. Първата беше спечелена от "Джи Пи Груп" през 2018 т. Компанията обаче сама се отказа от подписването на договор, след като беше замесена в скандал с усвояването на еврофондовете и премиерът Бойко Борисов нареди да бъде извадена от проекти с европейско финансиране. 

Финансирането на трамвайното трасе е от оперативната програма "Региони в растеж". Той е част от по-мащабен проект за интегриран градски транспорт в София за 125 млн. лв..Сумата включва освен ремонта на трасето на трамвай №5 и закупуването с 44.8 млн. лв. на 13 нови трамвайни мотриси, които да обслужват линията, и надграждане на интелигентната система за управление на трафика.

13 нископодови трамвая вече са купени и в момента се движат по линия номер 18.