Намерени са взривни устройства в дома на задържаното момче (СНИМКИ)

При претърсванията е открито вещество около 14,5 кг, като използваното в атентати в Белгия и Франция

14:51 - 08 Юни 2019
3109
Намерени са взривни устройства в дома на задържаното момче (СНИМКИ)

Тръбна бомба и други самоделни взривни устройства в процес на изготвяне са били открити при претърсвания на две помещения. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка със задържано преди дни 16-годишно момче в Пловдив.

Прокурор Гешев отбеляза, че става дума за дете, което е повече жертва, а не толкова евентуален извършител. И допълни, че е от добро семейство.

Сигналът за детето е бил получен от негови близки. То е било взето от училище от баща му и операцията по задържането му се е провела със съдействието на родителите му.

По информацията към момента ученикът е бил вербуван от "Ислямска държава" /ИД/ чрез контакт в социалните мрежи. При претърсванията е открито вещество около 14,5 кг, като използваното в атентати в Белгия и Франция, вкл. и при атентата в Сарафово. Материалите за изготвяне на веществото са общодостъпни на пазара. Открито е още знаме на ИД и общодостъпна литература за тероризма.

Момчето е било под влияние на вербовка от около една година. На детето му е била оказана и процедура, по която да приеме исляма. От прокуратурата са преценили да поискат от спецсъда момчето да бъде поставено в специализирано заведение, в което с него да работят психолози и психиатри.

Заседанието е било закрито и съдът е преценил да наложи надзор от член на Комисията за противообществените прояви. От прокуратурата ще протестират, защото смятат, че на момчето му е необходима по-сериозна помощ от специалисти, в изолирана среда. Зам.-главният прокурор Гешев допълни, че според доказателствата е осъществен състав на престъпление.

Няма обаче данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат. Той призова медиите да не търсят родителите и училището на момчето. И отбеляза, че органите на реда имат пълното съдействие на семейството, които са заявили готовност със сина им да работи психолог.

Зам.-главният прокурор отбеляза и че от няколко месеца се подготвя въвеждане на антитерористични центрове у нас по подобие на САЩ. В тях трябва да има представители на всички служби, които в реално време да решават или предотвратяват кризи. По думите му проектът е на финалната си фаза и предстои, ако има разбиране от правителството, да се случи в кратък период.

Снимки: МВР