Нинова пита Гълъб "преди война" ли сме, премиерът я сряза

Соцлидерката визира думите на Кутев, Донев не искал да отвръща на литературен въпрос

Новини
17:23 - 29 Ноември 2022
5180
Нинова пита Гълъб "преди война" ли сме, премиерът я сряза

Соцлидерката Корнелия Нинова и служебният премиер Гълъб Донев влязоха в словесна схватка по време на парламентарния контрол в пърламента. Нинова поиска Донев да разясни думите на говорителя на кабинета Антон Кутев "Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война не се печели, ако ти се наложи да участваш".

Досега не е ставало въпрос за близка заплаха за въвличане на България във войната. Позицията на БСП за даване на оръжие кристално ясна, каза Нинова. И цитира говорителя на служебното правителство, че страната ни трябва да даде пари за изтребители, тъй като със социални помощи война не се печели, поиска и да знае дали това е мнение на служебния кабинет или лично на Кутев и защо Кутев мисли, че сме "преди война". Нинова определи думите му като цинизъм към българите по време на кризите.

Ще си позволя да отбележа, че не съм изненадан от вниманието, с което следите медийните изяви на г-н Антон Кутев. Сигурен съм, че интересът Ви към него е продиктуван само от чувството за дълг и отговорност към българските избиратели. Да не превръщаме парламентарния контрол в скучен час по литература - всички помним с каква досада ни изпълваше отговорът на въпроса какво е искал да каже авторът. Министър-председателят не разяснява какво е искал да каже говорителят на правителството. Обикновено се случва точно обратното. 

За позициите на МС може да се съди по неговите решения. В този смисъл МС никога не е изразявал своя позиция за участие във война, а обратното - позицията на МС винаги е била за сигурност в региона по пътя на дипломацията. Ще припомня, че на няколко км от България не се говори за война. В Украйна е война и този конфликт разрушава бъдещето на Европа и света, отнема животи. МС следи внимателно развитието на войната между Русия и Украйна и оценява риска. Българското правителство прави необходимото, за да бъде страната ни за адекватна реакция, в случай на ескалация.

МС не взема решения за това дали и какви оръжия да се закупят. Това е в правомощията на НС и вие го знаете като участвал в управляваща коалиция. МС изпълнява взетите от НС решения за модернизация на армията, изпълнява законите и законосъобразните решения на НС, включително и за бюджета, където са разписани социалните разходи и тези за сигурност и отбрана. И накрая, с интерес, очакване и надежда следя разговорите на сближаване между партиите в НС. Българските граждани очакват свое редовно правителство, излъчено от подкрепящо го парламентарно мнозинство, което да решава въпросите, поставени от вас в съответствие с политиката му.

Г-м министър председател, казахте, че не е ваша работа да коментирате говорителя си, а обратното. Аз това Ви питах - говорителят Антон Кутев, вашето мнение ли изразява или не. От отговора ви разбрах, че "не". Тогава някаква отговорност от този човек ще се търси ли? Той може ли да си говори каквото му хрумне особено по такива опасни въпроси. Следващо във вашия отговор - служебното правителство изпълнява разходите, посочени от НС.

Ние сме били в няколко от последните, не сме чули НС да се занимава с разходи и да възлага на МС да търси оферти грипени. Днес за трети път се обръщате към нас, като ни нареждате да съставим правителство. Това го знаем. А вашата отговорност е да водите политик, която не всява паника, да не се отклонявате от политиките, начертани от последното НС, и да проявявате повече уважение към институцията НС, което контролира работата на МС, а не обратното, отговори му Нинова.

Тогава колегата ѝ Иван Ченчев излезе и обяви, че не е доволен от отговорите на Донев. И отново поиска бюджет от служебното правителство.