Откриха възстановения паметник на Панчо Владигеров

Екип на скулптора-реставратор Марин Марков върна оригиналната визия и блясък на бюста в Борисовата градина

Култура
09:58 - 22 Април 2019 (обновена)
4640
Откриха възстановения паметник на Панчо Владигеров

Кметът на София Йорданка Фандъкова и наследникът на големия композитор Панчо Владигеров - проф. Панчо Владигеров-младши участваха в официалното откриване на възстановения бюст-паметник на големия български творец в Алеята на безсмъртните в Борисовата градина. Събитието е част от Националната програма за честване на 120-годишнината от рождението на Владигеров.

Панчо Владигеров създава огромно по мащаби и жанрово разнообразие творчество, посочи Фандъкова и допълни, че това са над 20 000 страници нотни ръкописи. Тя напомни, че той е бил единствен представител на България в Постоянния съвет за международно сътрудничество на композиторите, част от делегацията в Световния конгрес на мира в Париж през 1949 г. 

Фандъкова каза, че опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието както на младите хора, така и на обществото като цяло. През последните години с усилията на Столичната община, Музея на история на София, професионални и родолюбиви организации, успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника със средства, които предоставихме от Столична програма "Култура", каза още кметът.

Заместник-кметът Тодор Чобанов посочи, че този бюст е особено важен, защото Панчо Владигеров е позирал за неговото създаване.


Проф. Панчо Владигеров-младши, внук на композитора, посочи, че възстановяването на бюст-паметниците на бележитите българи е най-вече за младото поколение, за да не се забравя, да се вижда това, което е останало.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора. Преди години дъщерята на скулптора - Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там.

Сега бюстът е възстановен по това копие. Реставрацията е извършена от скулптора-реставратор Марин Марков. Неговият екип изработва новата отливка, почиства съществуващия мраморен постамент, възстановява надписите и извършва цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък.


На снимката горе: Внукът на композитора проф. д-р Панчо Владигеров-младши и кметът на столицата Йорданка Фандъкова