Папата отслужи меса за Цветница в пустата катедрала "Св. Петър" (ГАЛЕРИЯ)

Новини
16:53 - 05 Април 2020 (обновена)
4654
Папата отслужи меса за Цветница в пустата катедрала "Св. Петър" (ГАЛЕРИЯ)

Папа Франциск поведе празничната служба за Цветница според католическия календар. Традиционната меса, която се отбелязва с палмови и маслинови клонки, които бележат влизането на Исус в Йерусалим в навечерието на ареста и мъченичеството, се проведе в празната катедрала "Свети Петър" в присъствието на няколко кардинала и монахини. Службата се излъчваше на живо на портала Vatican News и още няколко телевизионни канала, предаде ТАСС.

„Днес, когато се разгръща драмата на пандемията, когато доверието е нарушено, очакванията са измамени, появява се чувство на самота. Исус казва на всички ни:„ Смели човече, отвори сърцето си за моята любов, почувствай подкрепата на Господа “, каза папата.


Както по-рано беше обявено във Ватикана, всички церемонии и шествия от предстоящата Страстна седмица ще се провеждат в същата форма - без енориаши, включително традиционното за католиците шествие, което понтификът ще проведе на Разпети петък в главната католическа катедрала, а не в близост до стените на Колизеума, както се прави от векове. Участие на вярващите не се предвижда поради пандемията от коронавирус. В Италия и други страни се препоръчва енориите да отлагат шествията.


В същото време в Италия официално е позволено хората да ходят на църква по един, защото храмовете не са затворени, априори извършват служби, но без енориаши. По искане на Конференцията на италианските епископи, вярващ може да ходи на църква, но само като комбинира излизането си с друга спешна работа за напускане на дома - например за пазаруване на храни и лекарства.


Допуска се посещение на църква, която е по пътя на вярващия, до работата му или до най-близкия му магазин. В същото време посещението на църква трябва да е попълнено в специалната деклараци, с която италианците имат право да напускат домовете си преди всяко излизане от вкъщи.


Общият брой на заразените в Италия от началото на епидемията възлиза на почти 25 хиляди души, над 15 хиляди починаха, а почти 21 хиляди са излекувани. Броят на смъртните случаи не намалява значително (около 700 души на ден), но, както подчертават специалистите, броят на новите инфекции се стабилизира и престава да нараства значително, достигайки платото на кривата на епидемията. Броят на хоспитализациите, включително в интензивните отделения, намалява.


Заразените във Ватикана са седем досега, като всички пострадали не са имали личен контакт с Папата. Светият отец все пак се подложи на тест за коронавирус, който е отрицателен.