Парламентът реши: Лотарийни игри ще прави само държавата

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за хазарта

Новини
09:47 - 07 Февруари 2020
4499
Парламентът реши: Лотарийни игри ще прави само държавата

Парламентът реши лиценз за организиране на лотарийни игри да може да бъде издаден само на държавата. Това решиха депутатите след като приеха текстове от Закона за хазарта на второ четене, предаде  Агенция Фокус“. 

Лиценз ще може да се издава за томбола, бинко, кено и техните разновидности. 

Това на практика означава, че лотарийните игри ще се организират единствено от Българския спортен тотализатор с нает от него персонал в собствени или пунктове под наем, които са обособени като места за лотарийни игри.

От деня на влизането в сила на закона лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват. 

Народното събрание забрани разпространението на билети, фишове и талони или други удостоверителни знаци за участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в удостоверението и не са обозначени за съответните игри. 

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра. Издадените фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на този закон, се унищожават до 31 декември 2020 г. 

Забранява се изплащането на печалбите от лотарийни игри извън обекти или вериги от обекти, както и извън банки.