Първо в Lupa.bg: Ето кой изтрови рибата в Марица (СНИМКИ)

Общество
13:00 - 27 Януари 2020
28734
Първо в Lupa.bg: Ето кой изтрови рибата в Марица (СНИМКИ)

Установен е източникът на отровата, изтребила рибата в река Марица – това е пазарджишката фирма „Екоинвест“ ЕООД, която преработва пластмаса. Неин собственик е 46-годишният Орлин Димитров Тасев, показа проверка на Lupa.bg.

Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една. Предстои да бъдат назначени експертизи, коментира преди ден прокурор Васил Малинов.

„Образувано е досъдебно производство по чл.352 от Наказателния кодекс: който замърсява водни площи, реки и с това създаде опасност за здравето на хората и животните, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 до 3 хиляди лева.

Иззети са проби от четири фирми от Пазарджишко, които могат да бъдат извършители, да са замърсили водата. Ще бъдат назначени експертизи. Това е до момента”, обясни държавният обвинител.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик. За случая са уведомени районната прокуратура и дирекцията на МВР в Пазарджик.

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица бяха получени и от Стамболийски и село Цалапица.

Собственикът на фирмата-нарушител, два пъти глобявана за предишни издънки само през миналата година, фигурира в жълтата хроника на новинарския поток. Заедно със съпругата си Марияна са били гости на 25-ия рожден ден на Теодора Балабанова, дъщеря на един от най-големите земеделски производители в Пловдивско Йордан Балабанов.

Според Търговския регистър Орлин Димитров Тасев участва като собственик в седем търговски дружества, в четири от които е едноличен притежател на акциите.

Резултатите от взетите водни проби от реката и от двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на "Екоинвест" виновна за случилото се, съобщи и Нова телевизия. Екоминистерството предупредило фирмата да преустанови производствената си дейност. Компанията отрича тя да е източник на замърсяването.

Представителят на фирмата Ангел Ангелов се зарече пред Би Ти Ви, че фирмата няма вина за това, което се случва в река Марица.