Първо в Lupa.bg: Калоян Паргов беше преизбран за лидер на БСП-София

Кандидатурата на Румен Овчаров Георги Свиленски се провали на градската конференция

Политика
18:28 - 11 Юли 2020
5941
Първо в Lupa.bg: Калоян Паргов беше преизбран за лидер на БСП-София

Досегашният лидер на БСП-София Калоян Паргов остава на поста си. Той победи твърдо в гласуването на конференцията на Градския съвет, като за негов основен конкурент се гласеше Георги Свиленски. Неофициално това бе и кандидатурата на червения исполин Румен Овчаров. Бившият енергиен министър натискаше силно за своето протеже, но Паргов водеше убедително и по време на номинациите от районните конференции. Разликата в гласовете на днешния вот е 14 гласа в полза на Паргов. 

Гласуването в НДК разкри и безапелационно опозицията в БСП, която Градският съвет праща като делегати на предстоящия конгрес. 

Докладът на лидерката на Столетницата Корнелия Нинова бе посрещнат със смесени чувства, като дебатите започнаха още преди обяд. Нинова посочи, че единство и консолидация са най-често чуваните желания от членовете на партията. На критиките, че БСП няма идеология, Нинова посочи, че програмата на партията, приета от Конгреса през 2008 година, е една от най-модерните програми на лява партия, които сме чели: „Това не е само идейна основа – това е най-стойностната идеология на лява партия, която сме чели в последните години." Така тя на практика застана зад плана "Станишев".