Премиерът Янев за тока: Само в Полша е по-евтино

Генералът прехвърли топката със задаващите се кошмарни сметки на следващия парламент

Икономика
16:31 - 27 Септември 2021
3324
Премиерът Янев за тока: Само в Полша е по-евтино

Премиерът Стефан Янев се появи на брифинг в МС, за да представи мерките, които служебното правителство планира в енергийната сфера. За съжаление на стотиците хиляди българи, които си блъскат главите как ще си плащат сметките тази зима, министър-председателят се отдаде предимно на шикалкавене и общи приказки. По време на срещата участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката,  Министерството на икономиката, БНЕБ и КЕВР.

"Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че слюжебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеци България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори", каза служебният премиер Стефан Янев.

"Темата с финансови компенсации, която се обсъжда и която касае бизнес потребетилите, разработена е схема и тази схема е за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза Янев.

"Втората мярка е национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за компесаторните механизми и намалямване тежестта на въглеродните емисии и на трето място Министерството на финансите с Българската фонодова борса да приеме механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители и ще създаде условия за гъвкав пазар", каза още Янев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ