Разследване на Lupa.bg: Затворниците с ХИВ – първи жертви на COVID-19

Здраве
13:11 - 28 Февруари 2020
11573
Разследване на Lupa.bg: Затворниците с ХИВ – първи жертви на COVID-19

Стотици затворници са болни от СПИН, хепатит и туберкулоза, научи Lupa.bg от източници в Министерство на правосъдието. Ако коронавирусът се добере до лишените от свобода със здравословни проблеми, те ще бъдат първите му жертви.

„Спинът се разпространи в затвора от наркомани с присъди. По нелегален начин те внасят игли за боцкане с хероин, които се ползват от няколко души. Така се заразяват с вируса на ХИВ, а впоследствие с туберкулоза”, обясни нашият източник.

По думите му голяма част от лишените от свобода са с разклатено здраве. Така че ако коронавирусът ги удари, може и да не оживеят. Затова е по-добре да се забранят свижданията, докато рискът от заразяване премине. Най-вероятно това ще събуди недоволство у техните близки, но пък животът им ще бъде спасен.

Заради заплахата от  COVID-19 Министерството на правосъдие разпореди 14 дни да бъдат наблюдавани всички нови в килиите по затворите. Ще бъдат преглеждани и надзиратели, които са били в чужбина.

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов е наредил на началниците на затворите да определят длъжностните лица, които да следят за здравословното състояние на новопостъпващите лишени от свобода.

През лекарски преглед ще минават и всички служители на главните дирекции “Изпълнение на наказанията” и “Охрана” в Министерството на правосъдието, които са се върнали от чужбина след втората половина на януари. Те също контактуват със затворници и арестанти и може да са носител на коронавируса.