Родители и учители решават ​​​​​​за онлайн обучение

Новини
16:56 - 27 Октомври 2020
3842
Родители и учители решават ​​​​​​за онлайн обучение

След издадена вчера заповед на просветния министър Красимир Вълчев училищата в т.нар. „оранжеви“ и „червени“ Covid зони в страната ще могат да предлагат на МОН да преминават към електронно обучение, като за тази цел във въпросните учебни заведения трябва да има увеличаващ се брой отсъстващи деца, нарастващ брой положителни проби или много случаи с грипоподобни симптоми.

Предложението за преминаване към онлайн обучение трябва да бъде взето от педагогическия съвет и да е съгласувано с Обществения съвет и с родителите. Последната дума - дали дадено училище трябва да премине към обучение в електронна среда, ще е на просветния министър. Препоръката на МОН е, когато се налага, електронното обучение да влиза в действие първо в гимназиален етап, след това в прогимназиален и в краен случай при учениците от 1 до 4 клас. Продължителността му ще зависи от регионалните здравни инспекции.

„Заповедта на просветния министър е правилна. Сред повечето директори има притеснения за нужда от консултиране кога и какви мерки да вземат. Надявам се до дни да имаме по-голяма яснота за праговете, при които да предприемаме тези мерки“. Това каза пред БНР Асен Александров, директор на 51-во училище „Елисавета Багряна“ в София.

В учебното заведение в момента има пет карантинирани класа. 13 ученици са под карантина, защото членове на семействата им са с положителни тестове. Броят на отсъстващите ученици е около 60.

„Не предвиждаме цялото училище да премине онлайн, защото сме го разделили на четири, сравнително независими части – прогимназията учи сутрин, гимназията – следобед, началният етап учи на първия и на втория етаж, по-големите – на третия и на четвъртия. Те не се срещат, влизат през различни входове“.

Според Александров е по-добре да се затегнат повече мерките и доколкото е възможно повече време да се издържи на присъствено обучение.

Към онлайн обучение, няколко дни преди последната заповед на образователния министър, преминаха учениците от 5-и до 12-и клас във Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Анета Куманова:

„От общо 102 учители отсъстваха 30. Това създаде затруднение за тяхното заместване. Нарасна и броят на отсъстващите ученици. Отсъстваха 30% от учениците. На спешен педагогически съвет решихме да отправим предложение към министъра на образованието за преминаване в обучение от разстояние… Родителите очакваха такова решение. Градът е в червена зона… Няма нищо по-хубаво от присъственото обучение, но ситуацията е изключително динамична и тя е различна във всяка една област, във всеки един град“.

Според Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциация „Родители“:

„Звучи като добър вариант това всяко едно училище само да прецени и да не се чувства притиснато от различни мерки. Това би позволило една много по-силна комуникация между училището и семейството, да може да преценят и родители, и учители какво е най-добре“.