Събарят още 4 незаконни постройки на Васил Божков на Витоша

Сградите се намират до вила "Аглика"

Топ
15:43 - 21 Януари 2021
1630
Събарят още 4 незаконни постройки на Васил Божков на Витоша

Общинското направление по архитектура и градоустройство е издало 4 нови заповеди за премахване на незаконни обекти на територията на природен парк „Витоша“. Обектите се намират край вила "Аглика". Става дума за сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда, гараж и метална бариера. Заповедите за премахването им са връчени, съобщиха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Оттам припомнят, че тече проверка за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на природен парк „Витоша“ в изпълнение на разпореждане от Върховната административна прокуратура.

За прилежаща сграда към ГД „Брезовица“ е издадена заповед за премахване, която е в процедура по обявяване. Предприети са и действия по премахване на ограда. След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай, че не бъдат изпълнени, Столичната община ще пристъпи към действия по принудително премахване, обясняват от НАГ.

Оттам припомнят, че през 2020 г. в бившата резиденция на Тодор Живков, сега на дубайския беглец Васил Божков, са били установени още 3 незаконни строежа: едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда с гараж, складове и два навеса и едноетажен склад. Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили. Цялостната проверка на обектите в природен парк „Витоша“ ще продължи и през 2021 г., добавят от НАГ.