Само в Lupa.bg: 6 въпроса за корупция до митничар №1 Георги Костов

Личности
18:05 - 02 Декември 2020
15021
Само в Lupa.bg: 6 въпроса за корупция до митничар №1 Георги Костов

Корупцията в Агенция „Митници” е по-малка новина от факта, че коронавирусът си прави гаргара със здравната ни система. Това обаче не означава, че трябва да я подминаваме. В серия публикации Lupa.bg ви разказа за далаверите, които служител на агенцията в Русе прави без никакви, засега, последствия.

Венцислав Халаджов, шеф на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска, макар и пряко свързан с щета за бюджета за над 60 милиона лева, продължава да е на работа. Вече писахме, че в периода 2017-2018 г. митническият началник кредитира дружеството „Полисан” с милиони левове държавни средства, като удължава 11 пъти срока за подаваните на акцизните декларации.

Това кара прокуратурата в Русе да отдели преписка по случая и да я изпрати до Специализирана прокуратура. Съгласно нейно постановление от юни 2020 г. на Венцислав Халаджов трябва да се потърси дисциплинарна отговорност. Т.е., прокуратурата казва, че е време този служител да бъде отстранен и да му бъде потърсена сметка за безобразията. Нищо такова не се случва

Специализирана прокуратура установява данни за некачествено изпълнение на служебните задължения, формално изпълнение на правомощията на началника на митница Русе и редица други негативни констатации.

Разследването на Lupa.bg разкри порочната схема за ощетяване на републиканския бюджет, чието разплитане би трябвало да е приоритет на държавното обвинение. В серията престъпления се оказаха дори горивата на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, но това изглежда е маловажно, след като Халаджов, вместо в ареста или на подсъдимата скамейка, е на работното си място. Абсурдът е, че митничарят с крими реноме е несменяем на поста напук дори на разпореждане на Специализираната прокуратура.

Редакцията ни разполага с два доклада на инспектората на Агенция „Митници” около драмата с Венцислав Халаджов с констатация за дисциплинарно уволнение.

Понеже царят дава, а пъдарят не, е време да попитаме митничар №1 Георги Костов няколко въпроса около казуса с Венцислав Халаджов, които пиарът на агенцията Вяра Генова любезно отклони с мотива, че топката е в прокуратурата:

1. Потърсена ли е дисциплинарна отговорност от Венцислав Халаджов, ресорен шеф на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска? Видно е, че е прилагана схема за безлихвено кредитиране с държавни средства на данъчно задължено лице. Вярно, че деянието е извършено преди две години, какъвто е срокът за търсене на дисциплинарна отговорност, но в случая нарушението се установява с постановлението от юни 2020-а, така че може да се реагира напълно в рамките на закона, стига да има воля за това.

2. Защо независимо от установените от прокуратурата обстоятелства, свързани с нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове, Венцислав Халаджов продължава да е ресорен на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска?

3. Известен ли Вие фактът, че последната проверка на територията на данъчния склад е от края на април 2017 г. и е извършена от Агенция „Митници”? От този момент до юли 2018 г., когато данъчният склад на „Полисан” обявява фалит, проверки от страна на митница Русе няма. Защо? Една година чадър + финансиране, осигурени от Венцислав Халаджов?

Едва в средата на 2019 г. складът е обстойно проверен под ръководството на прокуратурата в Русе, съвместно с екипи на Териториална дирекция Дунавска. Именно тогава се установява подмяната на държавния резерв, липсата на горива за милиони и редица други пропуснати за държавата ползи. Всичко това благодарение на едногодишния период, в които е осигурен чадър над данъчния склад от митническия началник.

4. Потърсена ли е отговорност от Венцислав Халаджов във връзка с констатираните от Окръжна прокуратура-Русе липси на акцизни стоки, собственост на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”? Безспорно установено е, че в два от резервоарите стоките са неакцизни, а във всички останали са с код по Комбинираната номенклатура 2707, който не отговаря на изискванията на Закона за военновременните запаси, т.е., всички горива, собственост на ДА ДРВВЗ, са подменени. Кой носи отговорност за това?

5. Потърсена ли е отговорност от Халаджов във връзка с констатираните от Окръжна прокуратура Русе липси на горива на вложители в данъчен склад „Лубрика”, за които само акциза, без стойността на горивото, е над 2 милиона лева?!

6. До кога осветленият в престъпления служител ще продължи да е на работа при положение, че е очевадно компрометиран? Някой ви заставя да не го уволните и предадете на съд, или има друга причина, която остава неясна?

Надяваме се г-н Георги Костов да намери време и отговори на нашите въпроси, освен ако истината за безобразията в поверената му агенция също не е поставена под карантина.

Ето предишните публикации по темата: