Какво да правим при висок холестерол?

Здраве
18:00 - 21 Юни 2022
9501
Какво да правим при висок холестерол?

Високият холестерол е една от най-честите форми на сърдечно-съдови заболявания. Той възниква при натрупването на твърде голямо количество мастно-липидно вещество в артериите, известно като холестерол. Резултатът от това натрупване е причина за друго състояние, хипертония, известно още като високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане може драстично да увеличи риска от инфаркт или инсулт. Ето защо е важно да поддържате ниски нива на холестерола, за да се предотврати възникването на увреждащите сърдечно-съдовата система събития.

Проучванията потвърждават ефективността на чесъна за понижаване нивата на холестерола. Руският лекар д-р Ирина Андреева споделя, че ефектът от включването на този зеленчук в диетата за понижаването на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност е по-изразен при по-ниски дози и по-голяма продължителност на консумацията му, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

"Според 22 анализирани проучвания е установено, че чесънът е ефективен за понижаване на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност. Липопротеинът с ниска плътност е един от двата вида холестерол. Другият е известен като липопротеин с висока плътност", споделя лекарят. Експертът допълва, че липопротеините с висока плътност са от съществено значение за цялостното здраве, а тези с ниска плътност се натрупват като плаки в артериите, причинявайки високо кръвно налягане.