Само в Lupa.bg: "Спагети Къмпани" уличени в гигантски кражби на ДДС

Запечатаха няколко обекта от веригата ресторанти

Новини
15:24 - 10 Декември 2019
16129
Само в Lupa.bg: "Спагети Къмпани" уличени в гигантски кражби на ДДС

Четири заведения от веригата „Спагети Къмпани” в София са запечетани за данъчни измами и укриване на обороти, научи Lupa.bg. Популярните ресторанти, предлагащи повече от 15 години прясна италианска храна на ключови локации в столицата, главно в моловете, се оказаха забъркани в нагли данъчни схеми.

Според наш източник, общата щета на бюджета от всичките ресторанти от веригата „Спагети Къмпани” е за над 250 000 лева на месец или около 5 милиона лева годишно. Оказва се, че заведенията са регистрирани на различни подставени лица с цел неплащане на данъци и укриване на обороти. 

„Запечатахме няколко заведения от небезизвестната група „Спагети Къмпани”. Давам конкретен пример не защото искам да навредя на една търговска марка, а за да дам пример как законодателството никога не може да бъде съвършено в тази сфера и ние постоянно трябва да ставаме все по-добри, за да сме равнопоставени на тези, които смятат, че могат да развиват своя бизнес за сметка на обществото”, съобщи в понеделник финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусията за недекларирания труд. Той обясни казуса, заради който от петък тече акция на НАП, така: „Фирма работи с един бранд. В момента, в който натрупа задължения към фиска от стотици хиляди, милиони, а ние се опитаме да направим принудително изпълнение, в това число и отнемане на наличности на касата, буквално на следващия ден осъмваме в този обект с друга фирма без имущество, прехвърлена на социално слаб.”

„Тези обекти са запечатани, но законът дава възможност те отново да отворят и отново да работят и на месец да се сменят по три фирми, след като са натрупали задължения. Така че това е едно безкрайно състезание между добросъвестните и недобросъвестните”, добави министърът.

Ресторантите "Спагети Къмпани" предлагат италианска храна и реализират гигантски обороти, които обаче се укриват по брилянтно изпипан начин. Повечето заведения от веригата са в моловете

Владислав Горанов посочи обаче, че вече са приети промени в данъчните закони, според които, ако две или повече фирми с еднаква дейност, регистрирани на един и същ адрес, при регистрирането на ново дружество оборотите на всички ще се събират за целите на регистрация по ДДС. Текстът няма да се прилага само ако има прекъсване на дейността на работата на съответния обект минимум за един месец между откриването на едната фирма и закриването на другата, обясни той.

Междувременно Lupa.bg разбра, че между ресторантите "Спагети Къмпани", чиито обекти са затворени, и "Спагети Китчън", има съществена разлика. Те са на различни собственици. Босът на "Спагети Китчън" Любомир Василев, който е собственик на два ресторанта с това име, уточни, че заведенията му работят напълно изрядно и декларират всяка стотинка от оборотите си. Василев призна, че навремето е бил съдружник в "Спагети Къмпани", но още преди 4 години е напуснал дружеството заради разногласия с тогавашния си съдружник. "Уви, сега ние страдаме заради тяхната репутация и лошите им практики", призна Любомир Василев. Най-вероятно той ще поиска чрез съдебна процедура ресторантите "Спагети Къмпани" да не ползват това име.

Акцията на НАП в десетки ресторанти и заведения в София тече от петък и според говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров се търсят данъчни задължения в размер на близо 15 млн. лв. Според източник на Lupa.bg сред неизрядните към бюджета е и веригата сладкарници „Неделя”.