Само в Lupa.bg: Журналист "ужилил" националите с $150 хил. в САЩ`94

Милионерът Шефкет Чападжиев спонсорира нашите в Америка, но след кражбата натирил измамника в друг щат

Спорт
17:16 - 18 Септември 2019
9473
Само в Lupa.bg: Журналист "ужилил" националите с $150 хил. в САЩ`94

Българските национали, които прославиха родината по време на Световното първенство в САЩ през 1994 година и стигнаха до исторически полуфинал, са били окрадени най-нагло и безцеремонно, научи Lupa.bg. За всяка победа те бяха премирани от българския милионер от Чикаго - Шефкет Чападжиев, но се оказа, че голяма част от средствата не са стигали до тях.

За всеки успех Чападжиев давал по 1000 долара, които да бъдат раздадени на играчите в плик. Куриерът бил Димитър Димков - бивш журналист от вестник "Поглед" и за кратко във "Футбол" преди да емигрира отвъд Океана. В случая той изпълнява и длъжността пресаташе, която по това време изобщо не съществува в БФС.

Димков най-нагло прибирал голяма част от парите за себе си, а играчите нищо не подозирали, докато в един момент не се усетили, но било твърде късно.

"Получихме пари само за първия мач, който спечелихме, за първата победа на България на Световно първенство - срещу Гърция с 4:0, и после накрая, когато играхме срещу Швеция (0:4) в двубоя за трето и четвърто място. Говорейки помежду си, се оказа, че някои са получили пълния размер на премиите от Шефкет Чападжиев - по 1000 долара, но други доста по-малко - между 200-300. Ние не мислехме тогава за пари и премии, а за Световното и за България, не ни вълнуваха наградите", сподели пред Lupa.bg един от участниците на форума, чието име умишлено ще запазим в тайна.

В Щатите България изигра общо 7 мача, като Шефкет Чападжиев премира националите дори и в първия мач, загубен от Нигерия с 0:3. Още тогава Димитър Димков си е прибрал парите, които не били никак малко - от порядъка на 35 000 долара, тъй като българският милионер давал финансови поощрения и за целия спортно-технически и лекарски щаб.

Простата аритметика показва, че Чападжиев е дал за нашите около четвърт милион щатски долара - 245 000, ако трябва да сме точни. Всеки може сам да направи равносметка колко от тях са потънали в джоба на "родолюбеца".

Месеци след края на Световното в Щатите Чападжиев разбрал за това от разговори с някои от футболистите, които му били по-близки и останал потресен от информацията.

Следващият ход му бил доста краен - натирил Димитър Димков от щата Илинойс, където се намира Чикаго, във Вашингтон, окръг Колумбия. Това било наказанието - да не вижда повече Димков, на който преди това помагал много и му имал доверие.

Наскоро Димитър Димков най-нагло изплува на повърхността, след като в едно спортно списание у нас, разказва надълго и нашироко за преживяванията с националния отбор в Щатите. Причината за неговия разказ беше 25 години от лудото американско лято, но в текста нямаше и ред за давани премии на националите от Шефкет Чападжиев.