Елвис още е жив след 43 години

Култура
14:15 - 16 Август 2020
22259
Елвис още е жив след 43 години

43 години след смъртта на една от най-магнетичните и боготворени личности в музиката - Елвис Пресли, краят му остава обвит в мистерия. Едно е сигурно - той се превръща в трагедия за милиони негови почитатели по света. Звездата си отива на 16 август 1977-а в 14.30 ч., само на 42 години Ужасената му приятелка Джинджър Олдън го намира мъртъв в банята на дома му в Грейсланд. По тялото му откриват многобройни следи от фармакологично вмешателство. Токсиколозите установяват 14 различни наркотични вещества в кръвта му.

Версиите са общо взето три - навремето се твърдеше, че Кралят на рока си е отишъл от наркотици и приспивателни, предписвани от личния му лекар. В последните години пък гръмна сензацията, че нови ДНК експертизи на косата на музиканта разкриват, че е страдал от тежко сърдечно заболяване на сърцето, което така или иначе е щяло да го прати в гроба млад, без значение какъв начин на живот води. Твърди се, че Пресли винаги е страдал от тревожни симптоми - неравномерен сърдечен пулс, високо кръвно и постоянна отпадналост. Елвис не е имал шанс да живее повече от 40 години, заключава доктор Стивън Кигсмър, правил изследването.

Днес обаче все повече се налага твърдението, че всъщност Елвис умира от хранително разстройство, причинено от тежка депресия. В последните 9 години от живота си той качва цели 80 килограма, като малко преди да си отиде достига рекордните 159 кг.

Проблемите в живота му тръгват след раздялата с жена му Присила през 1972, което дълбоко го отчайва. Въпреки това, концертите му са повече от успешни - милиони гледат концерта му Aloha From Hawaii.

Елвис прави все повече концерти, но се уморява и деградацията започва. Започва с наркотиците, които смазват здравето му. На концертите си някогашният секс идол е вял, отпуснат, неадекватен, задъхва се от плътния му и мелодичен глас не е останало почти нищо. Налага се по няколко пъти да спира, често дори не успява да завърши песните си…

Колкото и тъжно да звучи, в последните години Пресли сам признава, че единствената радост в живота му е храната. Той е почти влюбен в прочутите бургери, с които се тъпче постоянно. Поема невъзможните 10,000-12,000 калории дневно – това е дажбата на човек, хранещ се нормално за цяла седмица до десет дни.  Вследствие на всичко това черният му дроб е уголемен до краен предел.

Яде месо, фъстъчено масло и пържено. Любимият му сандвич е  които обожава са комбинация от бял хляб, бекон, маргарин, банан и слой фъстъчено масло, съдържащ общо 42 000 калории. Този специалитет и до днес се предлага в заведенията - и се нарича „Елвис“. Въглехидратната бомба накрая се потапя и в масло и се пържи.

Разказват, че в някои нощи, почти в абстиненция, Краля се качвал на личния си самолет в Мемфис и летял до Денвър, за да хапне с бандата си от любимия си сандвич.

След преяждането, Краля изпадал в паника и заменял преяждането с безкраен сън, или т.нар. диета „Спящата красавица”. Психолози предполагат, че легендата имал като идея това, че докато спи, няма да яде и така ще успее да отслабне. На принципа - когато спиш, не се храниш и не дебелееш и ако спиш, ще се събудиш слаб. Свръхспането обаче забавя метаболизма и предозирането с него носи огромни здравословни проблеми. Пристрастяването към него също води до зависимост и депресия.

 В последните години някогашният секс символ, пред който припадат хиляди жени, е натежал и надебелял, лицето му е подпухнало и често крие очите си зад тъмните очила. Въпреки всичко, почитателите му не го оставят и до края.

И приживе, и след смъртта му, до днес Елвис остава като една от най-обожаваните личности на сцената. Негови фенове постоянно пускат снимки в социалните мрежи, на които твърдят, че са заснели техния идол, а репликата „Елвис е жив” знае почти всеки меломан на планетата.

Всяка година на 16 август феновете на Краля се събират за кулминацията на Седмицата на Елвис в Мемфис. Този път обаче тя е помрачена от пандемията от COVID-19. Мемфис днес е празен, а феновете се надяват догодина все пак да имат възможността да почетат идола си подобаващо. 

 Мемфис, 11 август 2020 г.