Сензацията Камила Валиева е с допинг, ще ѝ се размине

Актуални новини
19:17 - 09 Февруари 2022
8730
Сензацията Камила Валиева е с допинг, ще ѝ се размине

В абсурдна ситуация, по която куп адвокати работят над 24 часа, се превърна отборната надпревара във фигурното пързаляне от Олимпиадата.

Церемонията по награждаването бе отложена вчера, като от МОК единствено съобщиха, че има правен казус около проведеното състезание, което Русия спечели убедително, а на второто и третото място се наредиха САЩ и Япония.

Някои световни медии бързо съобщиха, че става въпрос за проблем с допинг пробата на някой от руския тим, а според последните разкрития проблемната проба е на сензацията Камила Валиева.

Едва на 15, тя впечатли спортния свят, като стана първата жена в историята, изпълнила четворен скок, а именно тя бе в основната на убедителната победа за тима на Руския олимпийски комитет.

Именно нейна проба, дадена преди Олимпиадата, но това поражда много сложен казус, който няма как да бъде разрешен лесно. Проблемът е възрастта на Валиева, която е малолетна.

Първата пречка е, че именно заради нейната възраст, МОК няма право да разкрива резултатите от нейната проба публично, нито да разкрива каквито и да е информации за здравословното състояние на 15-годишно момиче.

Още по-големият казус е, че според разпоредбите състезател, ненавършил 16 години, няма как да бъде наказан за употреба на допинг.