Шефът на ДАНС: Русофил №1 прал пари, искал нова ориентация за България (ОБНОВЕНА)

Според данните се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната

Топ
12:19 - 11 Септември 2019
6804
Шефът на ДАНС: Русофил №1 прал пари, искал нова ориентация за България (ОБНОВЕНА)

Шефът на движение "Русофили" Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, с която са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната. Това заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред депутатите. Той и вътрешния министър Младен Маринов бяха изслушани по настояване на ГЕРБ. От БСП поискаха да дойде и премиерът, но шефката на НС Цвета Караянчева ги уведоми, че Бойко Борисов има други ангажименти.

Не бе прието предложението на социалистите изслушването да е закрито, за да получат депутатите повече информация.

Случаят е свързан с престъпление срещу Републиката - поставяне на български гражданин в услуга на чужди организации. Това е Николай Маринов, председател на НД "Русофили", обясни Георгиев.

В хода на работата на ДАНС по изпълнение на възложено от прокуратурата действия с постановление, свързани с разследване на престъпление против финансовата и кредитната схема на страна, е установена схема, която е свързана с изградено и функционирано действие по пране на пари.

В хода на разследването е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация - "Общество "Двуглав орел", с интереси в различни области и в обществения и политически живот на страната, обясни Георгиев.

Според данните на ДАНС чрез схемата се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации публично, са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в официалните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна. А другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнавателна служба на чужда държава, каза още шефът на службата, без да цитира имена.

Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. Събрани са данни, че Малинов е поддържал дългогодишен контакт с тези чужди граждани, многократно е пътувал до Русия, където провежда срещи с тях, получава задачи, а в някои случаи и финансови средства, каза Георгиев.

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и проекта "България". В същата се предлага да бъдат провеждани и редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, аспекти, медии, които да проведат до такава промяна в ориентацията на страната.

Според докладната това е свързано с реализирането на проект "България", за което е необходима икономическа основа. В документите се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова осигуреност на този проект, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, които да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев, допълни Георгиев.

Вътрешният министър Младен Маринов пък обясни, че полицията е провела различни по вид действия - огледи, претърсвания, изземвания, обиски на територията на София, Перник и Брезник. В резултат на тези действия са задържани за 24 часа 8 лица, които са предадени на следствените органи.

Изказванията и на Георгиев, и на Маринов бяха кратки, което предизвика недоволство в БСП. Червените го определиха като "подигравка с НС", медиите получавали повече информация от депутатите.

Снимки: Агнес Методиева