ШОК: Шпионинът на Бойко Борисов отива в затвора за 8 години

Политика
11:24 - 04 Август 2020
21538
ШОК: Шпионинът на Бойко Борисов отива в затвора за 8 години

Строго наказание за използване на нерегламентирано специално разузнавателно средство (СРС) предвижда Наказателният кодекс, във връзка с образуваното вчера досъдебно производство за изтеклите записи на разговори между премиера Бойко Борисов и вицето му Томислав Дончев, сочи справка на Lupa.bg. 

Държавното обвинение разгласи, че е назначило проверка и е възбудило следствие по член 339а от НК заради записите, от които стана ясно, че някой системно подслушва премиера Борисов. Неслучайно на разпит беше привикан и бившият шеф на НСО ген. Красимир Станчев, от което може да се предположи, че прокуратурата допуска именно гард от секретното звено да стои в дъното на незаконното прилагане на срс. 

И ако се окаже, че някой вън от него е сложил "на слушалка" Борисов и Дончев, наказанието според нормативната уредба е между 1 и 6 години затвор. Но ако подслушвателното устройство е закачено от длъжностно лице, законът предвижда зандан до цели 8 години. 

След като преди 2 месеца Бойко Борисов обяви, че лично президентът Румен Радев го "преследва" и снима с помощта на дрон, пускан с помощта на гардове от НСО, в службата е настанало грозно разделение между привържениците на държавните мъже, разкриват запознати. А по наша информация е настъпила и рокада в смените така, че офицери и сержанти на страната на Радев да не пазят Борисов, и обратно. Въпреки че министър-председателят демонстрира завидно самочувствие да управлява лично служебния джип без да разчита на шофьор от НСО за републиканските си обиколки, законът го задължава да бъде охраняван, независимо, че звеното е на пряко подчинение на държавния глава.