Сийка Милева зарязва Гешев? Бори се за прокурор във ВКП

Личности
12:14 - 02 Октомври 2020
12517
Сийка Милева зарязва Гешев? Бори се за прокурор във ВКП

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и Боряна Бецова от градската прокуратура, която наблюдава делото за записите и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, са сред кандидатите за 12 свободни места във Върховната касационна прокуратура. Намерението за нова работа на Сийка Милева юристи разтълкуваха като изоставяне на поста говорител на главния прокурор.

Новината лъсна от списъка, качен на сайта на Висшия съдебен съвет. Претендентите за ВКП са общо 169, което означава, че за едно място се борят 14 магистрати.

В момента Милева е прокурор в първоинстанционната спецпрокуратура, командирована във Върховната касационна прокуратура от главния прокурор Иван Гешев още с встъпването му в длъжност.

Командироването ѝ е мотивирано не само със свободните места във върховната прокуратура, но и с "професионален стаж и опит, ранг на висш прокурор, доказан професионализъм при изпълнение на длъжността".

Бецова е редови обвинител в Софийската градска прокуратура. През август Прокурорската колегия ва ВСС прие декларация в нейна защита, след като "Свободна Европа" разказа в публикация за делата, които тя е наблюдавала през годините.

Бецова е и наблюдаващ прокурор по разследването срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров, което катастрофира в съда. По подобен начин се разви и друго публично известно дело, по което работеше Бецова – това срещу бившия външен министър Даниел Митов и бившия му заместник Христо Ангеличин.

През 2015 г. като правосъден министър Христо Иванов поиска срещу Бецова да бъде образувано дисциплинарно дело, но след ожесточена дискусия Висшият съдебен съвет отказа. Части от протокола от заседанието са заличени, за което ВСС се оправдава с тайната на дисциплинарното производство.

Заради прекратяването на преписката по сигнала на "Протестна мрежа" бившият френски посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан, който имаше отношение към съдебната власт в България, написа в Туитър: "Прокурор Бецова каква ябълка е?". "Аз нямам никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова, първо, не е ябълка и, второ, не е гнила. Бецова е добър прокурор. И ако аз тук не защитя този добър прокурор, както и всичките си колеги, е по-добре да си тръгна. Но това удоволствие няма да го доставя, на първо място на Вас", обърна се Цацаров към Христо Иванов по време на заседанието на съвета.

Сред кандидатите са и окръжният прокурор на София Наталия Николова и бившият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. За титулярно място ще се пробва и бившият шеф на Софийската апелативна прокуратура Албена Вутова, която в момента също командирована във ВКП. Желаещите са от всички нива – от районно до апелативно, пише lex.bg. 27 от кандидатите са от двете специализирани прокуратури.